Vádat emeltek Baby Doc, az exdiktátor ellen

Huszonöt év elteltével visszatért Haitira a karibi ország egykori diktátora, Jean-ClaudeDuvalier.

– Segíteni jöttem – közölte szűkszavúan Port-au-Prince repülőterén, Párizsból érkezve. Arcán a meglepetés legkisebb jele sem látszott, amikor 48 órával később a szállodából egy ügyész és egy bíró kíséretében elvitték a rendőrök. Még integetett is az őt éltető néhány száz fős tömegnek.

Négy óráig volt a főügyészségen, ahol ismertették a vádakat ellene: korrupció, sikkasztás és az emberi jogok megsértése. Közölték: immár a bíróságtól függ, hogy indul-e per. Ezek után visszatérhetett a hotelbe, ám nem hagyhatja el Haitit.

A Duvalier-dinasztia három évtizedig volt a földrész legszegényebb országának teljhatalmú ura: 1957-től az apa, „Papa Doc” , majd halála után,1971-től az akkor 19 éves fia, „Baby Doc” uralkodott még további tizenöt évig. Hírhedt magánrendőrségük, a Tonton Macoute minden ellenzéki megmozdulást elfojtott, és emberek tízezreit kínozta és gyilkolta meg Fort Dimanche börtönerődjében.

1986-ban az ifjabb Duvalier a népharag elől menekült el, de azért előbb még mélyen belenyúlt az államkasszába. Becslések szerint 120 millió dollárt vitt magával, illetve utalt át külföldi bankokba. Kezdetben a francia Riviérán élt luxuskörülmények között, majd válását követően valamivel szerényebben Párizsban, új élettársával.

A jelenlegi elnök, René Preval még 1997-ben – első államfősége idején – egyértelművé tette az akkor keringő hírekre reagálva, hogy Duvalier-t bebörtönzik, ha visszatér. Most a haiti és a nemzetközi emberjogi szervezetek is követelték bíróság elé állítását.

A hazalátogatásrólBabyDoc élettársa úgy nyilatkozott: a tavaly januári földrengés következményei érlelték meg döntésüket. A kommentárok szerint viszont éppen az időpont kiválasztása gyanús, hiszen még mindig nem hirdették ki – az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) megfigyelői által kifogásolt csalások miatt – a novemberi elnökválasztás eredményét, miközben most vasárnap már a második fordulót kellett volna megrendezni a két legtöbb szavazatot kapott jelölt között. Talán Duvalier azt feltételezte, hogy a politikai patthelyzetben és az újjáépítés lassúsága miatti általános elkeseredettségben személye kínálhatna megoldást?

Baby Doc híveinek integet
Baby Doc híveinek integet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.