Putyin-villa egymilliárdért?

Egymilliárd dollárért épít magának palotát Vlagyimir Putyin – állítja az az orosz üzletember, aki a közelmúltig szoros üzleti kapcsolatban állt a kormányfő régi barátaival. Olyanokkal, akik Putyint még politikai karrierje előttről ismerik, és felemelkedésüket részben épp ennek az ismeretségnek köszönhetik.

A jelenleg külföldön tartózkodó Szergej Kolesznyikov decemberben nyílt levélben fordult Dmitrij Medvegyevhez, hogy az orosz elnök tisztán lásson „a korrupciós hálóban, amely Putyin személyes meggazdagodását segíti” – nyilatkozta az üzletember a Novaja Gazetának. Az elnök azonban eddig nem reagált Kolesznyikov állításaira. Nem is valószínű, hogy Putyin és Medvegyev közé az ügy éket verne. Egyrészt, mert az összeg eltörpül a haszonhoz képest, amelyet a orosz olajexport javát lebonyolító, 2000 után felemelkedett Gunvor termel – a cég élén a Putyin barátjának mondott Gennagyij Tyimcsenko áll. Másrészt a „szakításhoz” az elnöki székbe Putyin támogatásával emelkedett Medvegyev nem elég önálló: ezt mutatja az is, hogy a jövő évi elnökválasztáson Putyin visszajövetele sem kizárt. (Ezen nem változtat, hogy a legutóbbi felmérések alapján Medvegyev népszerűségi indexe decemberben, – három évvel államfővé választása után első alkalommal – megelőzte Putyinét.)

Ám Kolesznyikov igen részletesen írja le a költségvetési pénzek felhasználásán alapuló „putyini korrupciós hálót”, és szavainak súlyt ad, hogy az elmúlt tíz évben Putyin bizalmasaival folytatott üzleti viszonyt.

– A korrupció azonban eddig nem gátolta meg a hasznos programok, kórházépítések, munkahelyeket biztosító beruházások megvalósítását –állítja Kolesznyikov, elismerve, hogy bizonyos projektek a Putyin közelében állók üzleti érdekeit is szolgálták.

Putyin egymilliárd dollárt felemésztő dácsája azonban a korábbi hasznos projektek működtetésére szánt pénzeket is felszívta – állítja az üzletember, akiről a nyílt levél kapcsán elsőként a The Washington Post adott hírt.

E szerint a Fekete-tenger partján, nem messze a 2014-es téli olimpia helyszínéül szolgáló Szocsitól állami erdőterületek fölvásárlása után hatalmas komplexum épült, kaszinókkal, teaházakkal, odavezető úttal és áramszolgáltatással. A projektet a Roszinveszt felügyeli: Kolesznyikov szerint az ő kétszázalékos tulajdona mellett a cég részvényeinek 94 százalékát valójában Putyin birtokolja, a maradékot pedig két közeli üzlettársa. Egyikük az a Nyikolaj Samalov, aki Putyint még szentpétervári hivatalnoki éveiből ismeri.

– Nem hiszem azonban, hogy az objektum Samalov kedvéért épül, ráadásul az építkezés az elnöki adminisztrációval 2005-ben kötött megállapodás alapján zajlik – mondta Kolesznyikov. Putyin azonban szóvivője útján közölte: neki nincs köze az ingatlanhoz.

Jerzy Miller belügyminiszter, a tavalyi szmolenszki légi katasztrófa körülményeit vizsgáló lengyel bizottság elnöke keddi sajtóértekezleten azt állította, hogy az orosz légi irányítók tévesen tájékoztatták Lech Kaczynski elnököt és kíséretét szállító kormánygép pilótáit, amikor a leszállás előtt azt mondták nekik, hogy a gép a helyes pozícióban van, miközben nem a kellő magasságban repült, és el is tért a kijelölt útvonaltól.

Medvegyev és Putyin a Szocsihoz közeli Krasznaja Poljana síparadicsomban
Medvegyev és Putyin a Szocsihoz közeli Krasznaja Poljana síparadicsomban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.