C-vitamint is kapnak az EU-vezetők

Hol laknak az EU-elnökség idején Magyarországra érkező vendégek, mit kapnak ajándékba, és hány nyelven tolmácsolnak nekik? A szervezés kulisszatitkaiba Robák Ferenc kormánybiztostól kaptunk betekintést.

MEKKORA A RENDEZVÉNYÖZÖN?

Bár az események többségét Brüsszelben tartják, nem unatkoznak amagyarországi szervezők sem: 260 rendezvény zökkenőmentes lebonyolításáról kell gondoskodniuk. A legmagasabb, kormányfői szintű találkozóból csak egy lesz (a májusi keleti partnerségi csúcs), miniszteri tanácsülésből viszont már tizenhat. Lefelé haladva a hierarchiában, miniszteri szintű konferenciából huszonnégyet szerveznek: nagy szakmai konferenciák ezek, amelyekre a tárcavezetők is hivatalosak. A legtöbb a szakértői (államtitkári, osztályvezetői stb.) szintű tanácskozásból lesz.

KINEK MI JÁR?

A találkozók szintjétől függően változik a szervezők feladata is. A kialakult elnökségi gyakorlat szerint a miniszteri tanácskozásoknál a legnagyobb a házigazda felelőssége: érkezéstől indulásig teljes ellátást kell nyújtania a vendégeknek, saját költségvetésből. A másik véglet a szakértői szintű rendezvény, ahol a soros elnöknek csak a tanácstermet és olcsóbb étkezést (esetleg valamilyen kulturális programot) kell biztosítania.

MELYEK A HELYSZÍNEK?

Majdnem minden magas szintű tanácskozást a gödöllői Grassalkovich-kastélyban rendeznek (egy-egy miniszteri találkozót tartanak Balatonfüreden és Debrecenben). A szakértői találkozóknak főként budapesti épületek adnak otthont: Néprajzi Múzeum, Vidékfejlesztési Minisztérium, Belügyminisztérium, Stefánia-palota, Külügyminisztérium. A kormány alapkoncepciója, hogy nem szállodákban bérel termeket, hanem állami helyszíneket tesz alkalmassá a tanácskozások lebonyolítására.

KIT HOL SZÁLLÁSOLNAK EL?

Hotelből sem ugyanolyan jár mindenkinek. A miniszteri találkozóknál a delegációk ötcsillagos, belvárosi szállodákban laknak. Itt nemcsak az a szempont, hogy a hotel elegáns legyen, hanem az is, hogy elég nagy: a protokoll szabályai nem engedik, hogy a minisztereket különböző szintű szobákba tegyék. A szakértők esetében már a jó minőségű négyvagy háromcsillagos szállodák is megfelelnek – ezeket nem az elnökség fizeti, csupán kiajánl néhányat az ideérkező vendégeknek, lehetőleg a tanácskozás helyszínéhez közel.

HÁNY NYELVRE TOLMÁCSOLNAK?

A miniszteri üléseken öt (angol, francia, német, olasz, spanyol) plusz egy (magyar) nyelven biztosítanak tolmácsolást – megint csak az elnökségi hagyományoknak megfelelően. A két legelterjedtebb munkanyelv az angol és a francia, ám ezekhez csak a németet nem lehet hozzácsapni, mert akkor az olaszok és a spanyolok azonnal tiltakozni kezdenek. A házigazda is hozzáteheti a saját nyelvét. A legmagasabb szintű találkozókra Brüsszelből, az Európai Bizottság tolmácsszolgálatától „importálja” a tolmácsokat a magyar elnökség, a többi tanácskozáson (rendszerint kevesebb nyelvvel) hazai kollégák dolgoznak.

MIT AD AJÁNDÉKBA A SOROS ELNÖKSÉG?

Magyaros, de a csikóskulacspirospaprika világán túlmutató ajándékokkal várják a találkozók résztvevőit. A „kötelező” elnökségi nyakkendő például egyszínű, önmagában mintás, és diszkréten felbukkan rajta egy népi motívum. A magyar innovációt népszerűsíti az ajándékdoboz, amelyben megtalálható a Bíró László által feltalált golyóstoll, a Jedlik Ányosféle dinamóra utaló zseblámpa vagy a Szent-GyörgyiAlbert nevéhez fűződő C-vitamin – mellette kis füzet a találmányokról, a füzeten a Gábor Dénes felfedezésének számító hologram. A kormányfők kapják a legértékesebb ajándékot, egy herendi csészepárt, amelyet külön az elnökségre terveztek.

Magyar fiatalok koccintanak az elnökség sikerére
Magyar fiatalok koccintanak az elnökség sikerére
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.