Nem lesz dominóeffekt

Nem gondolom, hogy dominóhatás indulna be Észak-Afrikában a tunéziai események miatt – vélekett Csicsmann László, a Corvinus Egyetem Közel-Kelettel foglalkozó adjunktusa. A szakértő szerint minden országban hasonlóak a problémák: emelkedik az üzemanyag, az élelmiszer ára, magas a munkanélküliség. Ezért a társadalmi feszültségek hullámokként jelentkeznek tüntetések formájában például Egyiptomban, avagy Algériában is, de nem a tunéziai események hatására.

A kutató ugyanakkor elismerte, hogy meglepetés volt a tunéziai tüntetések gyors sikere, Ben Ali távozása az országból. A hatalom nem tudta féken tartani a kezdeti, elszórt tüntetéseket, melyek aztán így átterjedtek a nagyvárosokra. Feltehetően a hatalmat is meglepte a tüntetések lendülete, s előfordulhat, hogy a Ben Alihoz lojális emberek közül is többen kiléptek az elnök mögül, illetve az irányítása alatt álló biztonsági erők és a katonaság összekülönböztek.

Úgy tűnik, hogy az egységkormány főleg a régi rendszer tagjaira épül, a miniszterelnök is marad – az ő céljuk a stabilitás és a lassabb átmenet. A nagy kérdés, hogy a hatvan napon belül esedékes választásokkal beindul egy demokratikus folyamat, vagy egy látszatválasztás után új autoritárius figura áll az ország élére – a szakértő ez utóbbira lát nagyobb esélyt. Az ország akut problémái még egy valóban demokratikus vezetéssel sem oldódnának meg egyszerre: a munkahelyteremtés, az évtizedek óta halogatott gazdasági reformok beindítása esetén sem lehet gyors gazdasági fellendülést elérni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.