Átmeneti vezetés Tunéziában

Mohammed Ganussi tunéziai miniszterelnök hétfőn kinevezte nemzeti egységkormányát, amely a két hónap múlva esedékes választásokig irányítja az országéletét, miután a 23 évig uralkodó Ben Ali elnök pénteken Szaúd-Arábiába menekült. Három ellenzéki pártvezető is kormánytag lett.

Ganussi új kormányában a védelmi, a belügy-, a pénzügy- és a külügyminiszter is megtartotta posztját, de helyet kapott a kormányban három ellenzéki vezető is. A kormány megalakulását bejelentve Ganussi közölte, hogy szabadon akarnak bocsátani minden politikai foglyot. Ígéretet tett rá, hogy vizsgálatot indítanak mindenki ellen, akit korrupcióval gyanúsítanak, illetve nagy vagyont halmozott fel. A miniszterelnök nem erősítette meg a párizsi Le Monde értesülését, miszerint Ben Ali volt elnök és családja másfél tonna arannyal megrakott repülőgépen hagyta el az országot. A tunéziai központi bank ugyanakkor cáfolta az értesülést, mondván: az elmúlt napokban nem nyúltak a pénzintézet aranytartalékaihoz.

Az ország fővárosában, Tuniszban közben némileg enyhült a feszültség: négy nap után kinyitottak az üzletek, hosszú sorok kígyóztak a kenyérboltok előtt, de élelmiszerhiányról nem szólnak a jelentések. Megszűnni látszanak a zavargások és a kődobálások, vannak viszont felfegyverzett milíciák, amelyeknek tagjai a helybeliek szerint az egykori titkosszolgálat soraiból kerülnek ki. Tegnap Tuniszban a biztonsági erők könnygázt vetettek be egy tüntető csoport ellen, akik azt követelték, hogy a volt állampárt, az Alkotmányos Demokratikus Tömörülés (RDC) távozzon a hatalomból, különben folytatódik a forradalom.

Nyugati típusú, pluralista berendezkedésű rendszer alakulhat Tunéziában, az iszlám szélsőségnek nincsenek hagyományai – mondta a Népszabadságnak Nur Beneli tunéziai orvos. A jelenlegi átmeneti kormányba bekerült ellenzéki politikusok egykori kommunisták, illetve balliberális beállítottságú személyiségek, s több szakszervezeti vezető is kormánytag lett. A miniszterelnök technokrata, kiváló közgazdász hírében áll, s a tunéziaiak kedvelik a 78 éves ideiglenes elnököt, Fued M’Bazaát is, aki már Burgiba idején is politizált.

Könnyen megeshet, hogy nem lesz elég 60 nap a választások előkészítésére, hiszen várhatóan sokan térnek vissza külföldről olyanok, akik pártalapításra készülnek, s az új pártok bejegyzése időbe telik. – Sajnos ellenzéki oldalon igazi karizmatikus politikus nemigen akad, ezért nem kizárt, hogy az eddigi állampárt soraiból sokan próbálják majd átmenteni magukat – mondta Nur Beneli.

Ganussi kormányfő érkezik sajtóértekezletére, amelyen bejelentette egységkormányát
Ganussi kormányfő érkezik sajtóértekezletére, amelyen bejelentette egységkormányát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.