Fegyverzajban alakul a kormány

Tegnap is elszórt lövöldözések voltak hallhatók a tunéziai fővárosban, a hírügynökségi jelentések szerint főleg a belügyminisztériumnál és az egyik ellenzéki párt székházánál.

Helikopterek köröztek Tunisz légterében, katonák és rendőrök vannak minden stratégiai pontnál. A repülőtér is csak reggel 7 órakor nyitott ki. A külföldi turisták tucatjai hagyják el az országot, míg az érkezők arra panaszkodtak, hogy a taxisok nem vállalnak fuvart a belvárosba.

A rendkívüli intézkedések, így az éjszakai kijárási tilalom péntek este óta van érvényben, azt követően, hogy a fővárosi tömegtüntetés hatására 23 évi teljhatalmú elnöksége végeztével Zin el-Abidin Ben Ali elhagyta az országot, s Szaúd-Arábiába távozott. Tuniszban még pénteken, a kijárási tilalom ellenére megkezdődtek a fosztogatások, felgyújtották a központi pályaudvart, üzleteket raboltak ki. Nem volt világos, hogy elkeseredett munkanélküliek, netán bűnözők használták ki a helyzetet, avagy tudatos provokátorok is. Szombaton két városban is börtönlázadás történt. Monastírben 42 életet követelt a börtönben keletkezett tűz, míg Mahdiában kisebb összecsapást követően futni hagytak több száz foglyot.

A hét végén az alkotmánytanács úgy döntött, hogy az elnöki szék megüresedésekor nem a kormányfőt, hanem a parlament elnökét illeti az ideiglenes államfői tisztség. Ezzel Mohammed Ghannouchi kormányfő csak néhány óráig volt államfő, helyét a 77 éves Fouad Mebazaa vette át, aki húsz éve áll a képviselőház élén. Mebazaa elrendelte egységkormány felállítását az ellenzéki pártok bevonásával is, s közölte, hogy az alkotmány értelmében 60 napon belül megtartják a választásokat. A pártok tárgyalásai a nemzeti egységkormány megalakításáról tegnap meg is kezdődtek az ellenzéki Haladó Demokrata Párt székházában, amelyet aztán tűzharc zavart meg kint az utcán. A katonák letartóztatták a feltételezett tetteseket. Este Ghannouchi kormányfő közölte, hogy ma bejelentik az új kormányt, „amely új fejezetet nyit Tunézia történetében”. Egyes értesülések szerint a választásokig működő új kormányba csak az ellenzéki pártok képviselői és független személyiségek kerülnek be.

Tegnapi közlés szerint bíróság elé állítják Tunéziában Ben Ali biztonsági szolgálatának vezetőjét, Ali Szeriatit és az elnöki gárda további egy tucat tagját fegyveres erőszak szítása vádjával. (Nekik tulajdonítják a hétvége több utcai provokatív lövöldözését is.) Válságos állapotban van az egyik tuniszi klinikán az Európai Sajtófotó-ügynökség (EPA) francia állampolgárságú fotóriportere, Lucas Mebrouk Dolega, akit még pénteken talált el egy rendőr könnygázgránátja. Ő eddig az egyetlen külföldi a tunéziai zavargások több tucat áldozata közül. Feltételezhetően egy munkatársa készszúrásától halt meg Ben Ali elnök feleségének egyik unokaöccse. Imed Trabelsi kétes hírnevű üzletember is.

Külföldön azt a kérdést teszik fel, hogy az arab világban példa nélküli tunéziai fordulat milyen hatással lesz a többi autoritárius rendszerre. Algériában – ahol január elején már voltak tüntetések az áremelkedések miatt – szombaton meghalt egy magát benzinnel leöntő és felgyújtó férfi – jelentette az algériai sajtó.

 

A WikiLeaks által nyilvánosságra hozott amerikai diplomáciai táviratok szinte megjósolták a tunéziai robbanást. Robert F. Godec távozó nagykövet 2009. július 17-i táviratában vázolta leendő utódjának a tunéziai állapotokat. „Számos okból Tunézia az Egyesült Államok közeli szövetségese lehetne. De nem az. Noha bizonyos kulcsértékekben egyetértünk, s az ország eléggé fejlett is, ám Tunézia nagyon problémás. Ben Ali elnök öregszik, rendszere szklerózisban szenved, s nem körvonalazódik az utód személye. Sok tunéziai frusztrált a politikai szabadság hiánya miatt, és dühös az elnök családjának korrupciója, a magas munkanélküliség és a régiók közti egyenlőtlenségek miatt. A szélsőség állandó fenyegetést jelent. E problémákat tetézi, hogy a tunéziai kormányzat nem fogad el bírálatot sem otthonról, sem külföldről. Sőt a kritikát még nagyobb kontrollal próbálja ellensúlyozni, rendre bevetve a rendőrséget. Eredmény: Tunézia egy rendőrállam, nagyon kevés véleménynyilvánítási vagy gyülekezési szabadsággal, súlyos emberi jogi problémákkal. Mindezek következtében a rendszer stabilitásának kockázatai hosszabb távon erősödnek" - írta a nagykövet. Godec egy másik, tavaly júniusi táviratában pedig azt írta, hogy Ben Ali valójában azt teszi, amit felesége, Leila diktál. „Egyes értesülések szerint a feleség azzal számol, hogy férje súlyosbodó betegsége esetén átveszi Tunézia elnöki tisztét." Márpedig Ben Ali saját és Leila szélesebb családja, a Trabelsik korrupciók sorozatában felelősek, mindent büntetlenül megtehetnek, még dokumentumok hamisítását is - így a távirat.

Tunisz belvárosában katona és civil beszélget
Tunisz belvárosában kato na és civil beszélget
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.