Marine Le Pen, a szalonképes szélsőjobbos?

Marine Le Pen olyan tekintélyelvű és demagóg ultranacionalizmust képvisel, amely azt szeretné megvalósítani francia változatban, amit a Bossi vezette Északi Ligának sikerült Lombardiában, vagy amit Orbán Viktor próbál csinálni mostanában a hazájában – írta csütörtöki számában a párizsi Libération hasábjain Alain Duhamel ismert francia politikai elemző.

Vasárnap estig megtudjuk, hogy ki veszi át a 83 éves Jean-Marie Le Pen örökségét a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) élén. Noha Bruno Gollnisch, a korábban kijelölt „trónörökös” is a jelöltek között van, szinte biztosra vehető, hogy az FN Toursban tartott kétnapos kongresszusa a 44 éves Marine Le Pent iktatja be új elnökként. S ezzel lezárul egy korszak a francia szélsőjobb életében. Politikai elemzők, köztük olyanok, akik a legkevésbé sem tudtak azonosulni a „nagy öreg” politikájával, elismerik, hogy a korábban széthúzó, szilánkokra szakadt francia szélsőjobboldali mozgalmat Le Pen egyesítette, modernizálta. A korábban tradicionalista, Vichy-hívő, kolonialista Le Pen a bevándorlók célkeresztbe állításával 10-15 százalékos választási párttá tette a Nemzeti Frontot. A franciák millióival sikerült elhitetnie, hogy minden gondjuk – a növekvő munkanélküliség, a közbiztonság romlása – mögött a külföldről beáramló „idegen vírust” kell keresni. Az sem zavarta túlságosan, hogy ez a „vírus” olykor nagy nemzeti dicsőséget szerzett a franciáknak. Így különösen élesen bírálja a mai francia válogatottat, amelyben szerinte túl sok a fekete bőrű játékos, s ráadásul még futballozni sem tudnak.

Jean-Marie Le Pen és lánya, Marine az FN egyik  2010-es nyári rendezvényén. Rég nem látott népszerűség
Jean-Marie Le Pen és lánya, Marine pártjuk egy nyári rendezvényén

Lánya, Marine általában kerüli a botrányt kiváltó megfogalmazásokat, a provokatív szójátékokat, és soha nem tesz antiszemita, rasszista kijelentéseket. Ám decemberi – sokak szerint elnöki székfoglaló – beszédében a Nemzeti Front minden bizonynyal következő elnöke példátlan iszlámellenes kirohanásokra ragadtatta magát. Azt hangoztatta, hogy az iszlám jelenléte csak a német katonák második világháborús megszállásával állítható párhuzamba. Az utcán imádkozó muzulmánokra célozva azt állította, hogy ezek „területi megszállást” alkalmaznak, s hogy Franciaország bizonyos körzeteiben a vallási jog uralkodik.

A bevezetőben említett politikai elemző, Alain Duhamel szerint a lány semmivel sem jobb az apjánál. Sőt még veszélyesebb, mert ugyanolyan ékesszóló, karizmatikus és harcos, de kevésbé művelt és tehetséges, miközben keményebb és kegyetlenebb ember, mint az apja. Számos franciá val együtt gondolja, hogy a kapitalizmus és az euró idővel összeomlik, miközben a nacionalizmus és a protekcionizmus teret nyerhet Európában. A legfrissebb felmérések szerint a választók 17 százaléka az FN-t támogatja, s 43 százalékuk szerint a szélsőjobboldalra szüksége van Franciaországnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.