Győri: „Orbánt kemény fából faragták”

„Orbán Viktor tudatában van annak, mi vár rá Strasbourgban. Felkészültünk a politikai helyzetre” – jelentette ki Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár az Európa-ügyi miniszterek gödöllői tanácskozása után.

A magyar kormányfő jövő szerdán ismerteti a magyar elnökség programját az Európai Parlamentben, ahol a médiatörvény miatt bizonyára kellemetlen kérdéseket kap majd. „Illúzióim nincsenek, semmi jóra nem számítok. De Orbánt elég kemény fából faragták, állni fogja a sarat” – tette hozzá Győri.

A médiatörvény nem került szóba a pénteki találkozón. Mint Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke, intézményközi kapcsolatokért felelős EU-biztos (kérdésre válaszolva) elmondta: nehéz megjósolni, meddig tart a magyar médiatörvény vizsgálata. A brüsszeli bizottságnál ez rutinfeladat, és az efféle vizsgálatok általában néhány hetet vesznek igénybe.

Románia és Bulgária schengeni csatlakozását a magyar államtitkár hozta szóba a tanácskozáson. A tagországok éppen pénteken kapták kézhez Brüsszelben annak a szakértői csoportnak a véleményét, amely a román–bolgár felkészülést értékeli.

Ám Győri Enikő is elismerte, hogy a technikai feltételeken túl a politikai realitásokat is figyelembe kell venni. A német és a francia belügyminiszter nemrég levélben fejezte ki aggodalmát, és mindketten korainak ítélték a románok és a bolgárok befogadását a schengeni övezetbe. A magyar EU-elnökség feladata lesz olyan javaslatot letenni az asztalra, amely mind a huszonhét tagállamnak elfogadható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.