Obama újraválasztása: óra indul!

Megkezdik a demokraták az előkészületeket a 2012-es elnöki kampányhoz. Barack Obama civilizáltabb politikai életre, az egymásra való odafigyelésre szólított fel a hét végi arizonai vérengzés nyomán.

Az Amerikába érkező Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök is ellátogat a jövő héten Chicagóba, az éles nyelvűek szerint: az Egyesült Államok új fővárosába. Egyrészt a szintén chicagói Barack Obama legszűkebb környezete közismerten bővelkedik a „szeles városból” érkezettekben, másfelől pedig még januárban itt bonthat zászlót – washingtoni források szerint – az elnök újraválasztási kampánya.

Obama a politikai ellenfelekkel szembeni nagyobb empátiára szólított fel az arizonai megemlékezésen
Obama a politikai ellenfelekkel szembeni nagyobb empátiára szólított fel az arizonai megemlékezésen

A hírt a Wall Street Journal szellőztette meg. A meglehetősen korainak számító rajtot a Demokrata Párt köreiben azzal is indokolják, hogy időben megkezdődhessék az adománygyűjtés a várhatóan egymilliárd dollárba kerülő kampányhoz. Obama helyzetét e tekintetben az is megkönnyíti – egyelőre ismeretlen – republikánus kihívójával szemben, hogy saját oldaláról nem lesz érdemi ellenfele a hivatalos elnökjelöltségre. A korai kezdettel szemben az volt a fő érv, hogy Obama – vélhetően az elismertségi mutatókban is jelentkező – politikai „ára” csak később, azt követően kezd majd emelkedni, hogy erőre kap az amerikai gazdaság, javul a munkaerő-piaci helyzet. Népszerűségét most tudta csak ötvenszázalékosra újra felküzdeni. A tét: a nem pártelkötelezettek, a bizonytalan szavazók megnyerése.

Mindennek alárendelten alakul a „chicagói gyors” menetrendje: az elnök jobbkeze, David Axelrod, távozó szóvivője, Robert Gibbs, valamint helyettes stábfőnöke, JimMessina is elhagyja az elkövetkező hetekben a Fehér Házat, növelve az eddig is jelentős fluktuációt. (Más kérdés, hogy az újonnan érkező chicagóiak miatt bírálják az elnököt; az új stábfőnök, William Daley is onnan jön. –Ha a Fehér Házban mindenki Chicago tíz mérföldes körzetéből való, akkor egyoldalú képet alakítanak ki az országról – állítja Grover Norquist, az Amerikaiak az Adóreformért szervezet elnöke.)

Washingtonban arra számítanak, az elnök egyszerű formában, például a szimpatizánsainak küldött e-mailben jelenti be szándékát az újraválasztásra. Annál is inkább, mivel januárban két nagy beszédet is a naptárába írtak. Az elsőt szerdán mondta el Arizonában, ahol a hét végi, hat halálos áldozattal is járó politikai merényletkísérlet nyomán a civilizáltabb közéletre, a politikai ellenfelekkel szemben is nagyobb empátiára szólított fel.

– Lehet, hogy nem állíthatunkmeg minden gonoszságot a világon, de azt tudom: teljesen rajtunk múlik, hogyan kezeljük egymást – mondta. Obama a hó végén pedig országértékelő – az „unió helyzetéről” szóló – beszédét tartja meg.

Vérvád

Vérvádnak nevezte Sarah Palin, az amerikai jobboldal egyik vezéralakja az állításokat, amelyek szerint az eldurvult közbeszéd vezetett az arizonai vérengzéshez. A volt republikánus alelnökjelöltet személyesen is támadták, mert a nevéhez kötött politikai szervezet egy térképen célkereszt grafikájával szemléltette a meglőtt képviselőnő választókörzetét. – A szörnyű bűncselekmények önmagukban állnak. A bűnözőkkel kezdődnek és végződnek, akik elkövetik azokat, nem pedig kollektíven az állam polgáraival, nem a rádiós beszélgetőműsorok hallgatóival. – mondta videoüzenetében Palin. A „vérvád” megfogalmazás súlyosbítja, hogy Giffords zsidó vallású politikus. – Palin asszonynak joga van megvédenie magát, de szerencsésebb lett volna, ha más kifejezést használ, nem pedig ezt, amely annyi fájdalommal teli a zsidóság történelmében – mondta Abraham Foxman, a Rágalmazásellenes Liga ügyvezető igazgatója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.