Negyedóra kínai lopakodás

Tegnap a fejlesztés alatt álló kínai J–20-as lopakodó harci gép végrehajtotta első ismertté vált próbarepülését a Sichuan tartománybeli Chengdu repülőterén, ahol több mint egy hete már átesett gurulási tesztelésen. Mint tíz napja, most is azonnal megjelent a hír fotókkal együtt katonai témájú nem hivatalos kínai weboldalakon. Andrei Chang, a Kanwa Asian Defense magazin hongkongi szerkesztője azt mondta az AP-nek, hogy a próbarepülés 15 percig tartott, s a lopakodót egy J–10-es, ugyancsak kínai gyártmányú vadászgép kísérte. A szakértő szerint ugyanakkor még jó néhány évbe telik, amíg a prototípustól eljuthatnak a harci gép sorozatgyártásáig.

Az AP hírügynökség szerint a lopakodó tesztelésére rákérdezett a vasárnap óta kínai látogatáson tartózkodó Robert Gates amerikai védelmi miniszter, amikor tegnap – a próbarepülésről szóló hírek után –fogadta őt Hu Jintao elnök. Állítólag nemmel válaszolt a kínai vezető arra, hogy az új gép bemutatását tudatosan időzítették volna Gates vizitjére, „azt már jó előre megtervezték”. A Washington Post tudósítója viszont amerikai forrásra hivatkozva azt írta, hogy a jelek szerint sem Hu, sem a találkozó többi kínai civil résztvevője sem tudott a tesztrepülésről, ami a lap szerint, ha igaz, példátlan eset lenne az elnök lejáratására.

Az amerikai védelmi miniszter még Pekingbe tartva repülőgépén újságíróknak elismerte, hogy Kína előrébb tart a radarokat elkerülő új generációs harci repülőgépe kifejlesztésében, mint ahogyan azt Washingtonban gondolták. Foglalkozott „az aggodalomra okot adó” más kínai katonai fejlesztésekkel is, így repülőgéphordozó anyahajó építésével, illetve az „anyahajógyilkosnak” nevezett ballisztikus rakéták projektjével. A New York Times szerint Gates azt mondta, hogy ezekre az USA-nak megfelelő választ kell adnia saját programjaival. Így utalt az F–22-es lopakodókra – amelyek gyártását 187 gép elkészülte után 2009-ben leállították –, a legújabb radart elkerülő vadászbombázó fejlesztésére, valamint a haditengerészetnek a támadó rakéták elhárítására szolgáló elektronikus zavaróberendezésére.

Gatesnek a kínai elnökkel folytatott megbeszélésén – a Xinhua jelentése szerint – a felek egyetértettek a stratégiai bizalom elmélyítésének szükségességében, és a rendszeres tárgyalások fontosságában az esetleges „félreértések, téves következtetések” elkerülésének érdekében. „A látogatás haladást jelez a két katonai vezetés közötti egyeztetésekben, segíti a megértést, a kölcsönös bizalmat, ezzel hozzájárul a XXI. századi Kína–USA-kapcsolat erősödéséhez – mondta Hu, aki „a tisztelet, az egyenlőség és a reciprocitás” elvének fontosságát is hangsúlyozta. Hu egyébként a jövő héten háromnapos látogatást tesz az Egyesült Államokban.

Gates amerikai újságíróknak tegnap azt nyilatkozta: látogatásán megállapodtak, hogy az év első felében már sor kerül az új típusú katonai biztonsági egyeztetésre. A két ország között gyakorlatilag szüneteltek a katonai egyeztetések 2010 januárja óta, amikor Washington bejelentette 6,4 milliárd dolláros fegyvereladási szándékát Tajvannak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.