Mégsem pattog Robert Fico ostora

Tavaly márciusban Robert Fico szlovák kormányfő diadalittasan jelentette ki: – Megfontuk és jövő januártól használjuk is az ostort a korrupt politikusok és mindazok ellen, akik törvénytelenül tollasodtak meg!

Öröme indokoltnak tűnt, hiszen akkor a pozsonyi parlament nagy többséggel elfogadta a vagyon eredetét vizsgáló törvényt, amely alapján bárki bejelentést tehet a rendőrségen, ha olyan természetes vagy jogi személyről tud, akinek, illetve amelynek a vagyona meghaladja a minimálbér ezerötszörösét (450 ezer eurót), és aki ehhez szerinte törvénytelenül jutott.

Ha ezt a rendőrség indokoltnak tartja, akkor az ügyészségre továbbítja, amely felszólítja az érintettet, hogy igazolja: miképpen jutott a vagyonhoz. Ha harminc napon belül nem tesz eleget a felszólításnak, vagy a bizonyítékait a rendőrség nem tartja elegendőnek, akkor a hatóság polgárjogi pert kezdeményezhet, amelynek a végén a bíróság akár el is kobozhatja az ingatlant, vagy zárolhatja a gyanúsított bankszámláját.

A volt miniszterelnök úgy vélte, hogy a közelgő választások előtt igazi huszárvágást hajtott végre. Regnálása idején ugyanis Szlovákia egyre lejjebb csúszott a Transparency International listáján, amelyen a világ száznyolcvan országában észlelt korrupció mértékét tüntették fel. Ezért pedig személy szerint őt, a kormányát és koalíciós partnereit tették felelőssé. A vagyoneredetet vizsgáló törvény idén január elsejétől hatályos, de a júniusi választásokat követően ellenzékbe szorult exkormányfő máris partnert keres módosításhoz. Pedig tavaly tavasszal még ezt harsogta: a politikusok vagyonbevallásai nevetségesek. – Mikulás Dzurinda például 2008-ban azt tüntette fel, hogy 300 ezer koronányi (2,1 millió forint) megtakarított pénze van, ennél jóval nagyobb jelzáloghitele meg egy autója, holott kormányfőként évente egymilliót keresett. Nyolc évig volt hatalmon. – Hova tette a nyolcmilliót, elitta? –háborgott Fico.

A prágai Tyden hetilap szerint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökének, Ján Slotának a vagyona legalább 320 millió euró. Pozsonyi jólértesültek szerint magyarázattal közvetve az uniós ellenőrök szolgáltak, akik korrupciógyanúsnak minősítették a pártelnök bizalmasai által vezetett régiófejlesztési és környezetvédelmi minisztérium több pályázatát. Ezeket Brüsszel végül nem finanszírozta. Vladimír Meciar évekkel ezelőtt 42 millió koronáért (akkori árfolyamon hozzávetőleg 252 millió forintért) vásárolt luxusvillát. Azt mondta: egy német vállalkozótól kapott kölcsönt, de már vissza is fizette.

Hosszú azoknak a szlovákiai politikusoknak a névsora, akikre korrupció gyanúja vetült. Ám Fico mégsem pattogtatja ostorát, igaz, az elmúlt hónapokban a rendőrséget és az ügyészséget több száz bejelentés árasztotta el. Ám ezeket viszálykodó szomszédok írták haragosaik ellen. – A rendőrség és az ügyészség energiáit felemésztik ezek a perpatvarok, miközben a nagy halak a markukba röhögnek – sopánkodott a pozsonyi főügyészség szóvivője. Az exkormányfő ezért úgy szeretné módosítani a törvényt, hogy csak a közszereplőket érintse. Erre meg a politikusok somolyognak. Mert vagyonnyilatkozataik szerint nincsenek luxusgépkocsijaik és sokmilliós ingatlanjaik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.