Portugália: sakk-matt?

Egyre fokozódó, főleg Berlinből és Párizsból érkező nemzetközi nyomás hárul a finanszírozási nehézségekkel küszködő Portugáliára, hogy vegye igénybe a nemzetközi pénzügyi mentőcsomagot. A téma a közelgő portugál elnökválasztási kampányt is megfertőzte.

A német és francia kormány hivatalosan cáfolja ugyan, elemzők szerint azonban azért is erőltetnék az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közbelépését Portugáliában, mert attól tartanak: a pénzügyi válság Spanyolországra is átterjed.

José Sócrates portugál kormányfő szerint a segítségkérés nem indokolt, az ország teljesíteni tudja a költségvetésben tervezetteket. Brüsszelben is állítják, hogy Portugália mindent megtesz a válság megoldása érdekében.

A bizalomnövelőnek szánt kijelentések azonban nemigen találtak megértésre a tőkepiacok részéről, az államadósság finanszírozásának költségei újabb rekordot döntöttek: hét százalék fölé emelkedett a tízéves lejáratú államkötvények kamata. Egyelőre csupán a portugál kötvényeket vásárló Európai Központi Bank tudta megállítani a kamatszint növekedését. Döntőnek ígérkezik a szerda, amikor újabb kötvénykibocsátás lesz.

Gazdasági szakemberek szerint csupán idő kérdése, mikor kerül sor a pénzügyi mentőcsomag igénylésére, a kormány már tehetetlen a pénzpiacok nyomásával szemben. – Ha a pénzügyi válság egy sakkjáték lenne, Portugáliának már nem lenne mivel lépni, hogy elkerülje a sakkmattot – fogalmaz a Diário Economico című gazdasági napilap. A legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali PSD elnöke szerint amennyiben Portugália kénytelen lesz igénybe venni a nemzetközi segítséget, akkor a szocialista kormánynak mennie kell. Pedro Passos Coelho úgy véli, ezzel végleg bebizonyosodna, hogy a Sócrates vezette kormány politikája csődöt mondott.

A helyzetet ugyanakkor bonyolítja a január 23-án esedékes elnökválasztás. A portugál alkotmány szerint parlamenti választásokra csupán az új elnök beiktatása után, legközelebb májusban kerülhet sor. A jelenlegi és várhatóan jövőbeni államfő, a PSD-től jövő Anibal Cavaco Silva igyekszik a kényes kérdést kerülni, mondván: hagyni kell a kormányt, hogy végezze a dolgát. A szocialisták államfőjelöltje, a mentőcsomag igénybevételét ellenző Manuel Alegre pedig a portugálok öszszefogását sürgeti a válság mélyülésnek megakadályozására.

Jacinto Nunes volt gazdasági miniszter szerint az ország mindenesetre „már csak a fátimai Szűz Máriához” fordulhat segítségért.

Nem folynak tárgyalások, és előkészületben sincsenek egyeztetések Portugália pénzügyi támogatásáról - mondta hétfőn az illetékes európai bizottsági szóvivő. Elképzelhető, hogy a február elejére tervezett, az energia és az innováció témájának szentelt uniós csúcson megint csak egy pénzügyi mentőakcióról, jelesül Lisszabon
piaci meghurcolásának elkerüléséről lesz szó. Közben Belgium is a figyelem középpontjába került:
a német államkötvényhez képest 140 bázisponttal, azaz 1,4 százalékponttal ugrott meg a hozam, s ilyen  különbségre az euró bevezetése óta nem volt példa. (Brüsszeli tudósítónktól)

Kampányrendezvény – a pénzügyi válság az elnökválasztást is bonyolítja
Kampányrendezvény – a pénzügyi válság az elnökválasztást is bonyolítja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.