A terroristák bánják meg bűneiket

Három, fehér álarcot viselő, fekete sapkás alak jelentette be tegnap a baszk ETA legújabb, ezúttal állandó, és nemzetközi megfigyelők által is ellenőrizhető tűzszünetét. – Nem is akarom kommentálni a hírt, az ETA-nak egyszerűen el kell tűnnie – mondta az El Paísnak Maite Pagazaurtundua, a Terrorizmus Áldozatai Alapítvány elnöke. Az asszony maga is érintett, a bátyját 2003-ban gyilkolta meg a baszk terrorszervezet. Azóta kérlelhetetlen ellenfele az erőszaknak.

Az ETA közlése nem rázta meg Spanyolországot. Szeptemberben egyszer már bejelentették a határozatlan idejű fegyvernyugvást, azóta szüneteltek is a merényletek. Ám ez nem jelenti azt, hogy a szervezet valamelyik szárnya ne tudna ismét merényletet elkövetni. – Nem ez az a hír, amire vártunk – szögezte le tegnap Alfredo Pérez Rubalcaba spanyol belügyminiszter. – Nem rossz hír, de nem elég: az ETA-nak le kell tennie és be kell szolgáltatni a fegyvereket ahhoz, hogy valóban változásról lehessen beszélni. Nemzetközi megfigyelőkre pedig semmi szükség, ebben az országban a rendfenntartó erők felelnek a biztonságért.

Az áldozatok szervezetei még keményebben fogalmaznak: az ETA semmit sem bánt meg, semmiért sem kért bocsánatot, pedig több mint 800 ember halála szárad a lelkükön. Úgy tesznek, mintha mi sem történt volna – állítja a katalán áldozatok szövetségének elnöke. Mások szerint pedig egyszerűen gyávák, amiért nem hajlandók beismerni: kudarcot vallottak, ráadásul még ők akarják diktálni a feltételeket.

Való igaz, a közleményből az is kiderül, hogy a baszk függetlenség tervét nem adták fel (bonyolítja a helyzetet, hogy az új államban nemcsak a spanyolországi, hanem a francia Baszkföld is benne lenne). Népszavazást és „demokratikus megoldást” követelnek –ám még mindig a fegyverek árnyékában.

A mostani bejelentésben az is szerepet játszhatott, hogy az ETA politikai szárnyának tekintett Batasuna pártot 2003-ban betiltották, így – elvileg –nem indulhat az idei helyi választáson. Az ETA vezetése abban reménykedhet, hogy a tűzszünetért cserébe esetleg ismét legalizálják a pártot, és amit a merényletekkel nem értek el, azt most parlamenti eszközökkel megvalósíthatják. A hét végén békés tüntetést tartottak Bilbaóban az ETA mellett: a felvonulók azt kifogásolták, hogy 550 ETA-rabot Baszkföldtől távoleső börtönökben helyeztek el.

Az ETA álarcos tagjai bejelentik a tűzszünetet. Kevesen vevők rájuk
Az ETA álarcos tagjai bejelentik a tűzszünetet. Kevesen vevők rájuk
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.