Megsütötték, majd megetették
A szövetségi agrártárca szerint mintegy 150 ezer tonna takarmányt érint az a fertőzés, amelynek szálai a Schleswig-Holstein tartományban működő Harles und Jentzsch céghez vezetnek. Az ueterseni székhelyű vállalat esetében Ilse Aigner német agrárminiszter szerint szó sem lehet véletlenszerűségről.
A most lefoglalt takarmányban ugyanis a megengedett dioxinérték 77-78-szorosát (!) mutatták ki. – Joggal feltételezhető, hogy bűnös szándék által vezérelve próbálták kijátszani a hatóságokat, igaz, az ellenőrzések hatékonyságát is felül kell vizsgálni – hangoztatta Aigner. Német sajtóértesülések szerint már 2010 márciusában a megengedettnél jóval magasabb dioxinértékeket mértek, az illetékes felügyeleti szervek akkor azonban nem reagáltak. A Harles und Jentzsch által felhasznált zsiradék állítólag nagyüzemi szinten használt fritőzolajokból származik.
Németországban eddig több mint 4700 gazdaságot zártak be ideiglenesen, ezek döntő többsége Alsó-Szászország tartományban van. Miután a dioxinos takarmányból elsősorban baromfi - és sertéstenyésztők vásároltak, valószínűleg nagy mennyiségű tojás, illetve baromfi - és sertéshúsalapú termék fertőződhetett meg (Magyarországra nem érkezett dioxinnal fertőzött német eredetű termék –közölte pénteken az MTI-vel a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal). Elemzők szerint a hagyományos német farmgazdaságok egy része tönkremehet a dioxinbotrányban, miközben a fogyasztók egyre több bioterméket fognak vásárolni.