Kismamák a határon

Ki lehet a születésénél fogva állampolgár? Alkotmányos aggályokat is felvet a republikánus törekvés a rendelkezések megváltoztatására.

Salman Rushdie is megemlíti az India függetlenné válása idején játszódó Az éjfél gyermekeiben: előrehaladottan várandós fiatalasszonyok előszeretettel éltek az ottani lehetőséggel, hogy bejárhassák a kikötőben várakozó amerikai hajókat. Hátha annyira elhúzódik a vizit: helyben, azaz amerikai „földön” megszülhetik gyermeküket.

Az Egyesült Államok 1868-as, tizennegyedik alkotmánykiegészítése ugyanis úgy rendelkezik: „Valamennyi, az Egyesült Államokban született, vagy később ott állampolgárságot nyert személy, aki ennek következtében az USA fennhatósága alá esik, a lakhelye szerinti állam és az USA állampolgára.” Nem éppen új a jelenség, miszerint a születésétől fogva amerikai állampolgár kisgyerekükbe kapaszkodva – ahogy azt a „horgonybébi” kifejezés is érzékelteti – a szülők is gyökeret eresztenének Amerikában. Igaz, amíg tervüket, a teljes itteni egyenjogúságot valóra váltják, 26 év is eltelik a hatályos törvények szerint.

A tipikus „horgonybébi” ma úgy érkezik, hogy édesanyja a terhesség vége felé átlépi a határt, jellemzően Mexikó irányából. – Mindössze jobb életet szeretnék – mondta például a határőröknek Inez Vazquez – akit aThe New York Times idézett –, miután a zöldhatár arizonai oldalán, a bokrokban megbújva lefülelték. Olló is volt nála, hátha a sivatagos területen kell majd elvágnia a köldökzsinórt. Az igényre külön csempész-, illetve szülésziparág is szakosodott. A novemberi választásokkal nemcsak a Capitoliumon, hanem az egyes szövetségi államokban is megerősödött republikánusok megelégelték a gyakorlatot, és a szabályozás módosítására készülnek.

Steve King képviselő a minap a kongresszusban nyújtott be törvényjavaslatot, úgy vélve: az „ennek következtében az Egyesült Államok fennhatósága alá esik” kitétel jogértelmezés kérdése. Ő évi 340–750 ezer „horgonybébiről” beszél.

Behajtani tilos tábla az Egyesült Államok és Mexikó határán. Váratlan várandósok
Behajtani tilos tábla az Egyesült Államok és Mexikó határán. Váratlan várandósok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.