Zsa Zsa, a legelső celeb

Férjhez menni nagyon tudott. Házasságai száma után a kilenc volt a védjegye. Még jobban vált el. Nemhiába mondogatta, hogy nála bizony senki se jobb a háztartásban. Ha el is hagy egy férfit, a házát megtartja.

Gábor Zsazsa az igazi álomvilág, az 1950-es évek Hollywoodjának egyik utolsó személyisége. Tony Curtis halálával pedig az utolsó híres magyar ebben a miliőben. Zsazsa a múlt szeptemberben elhunyt, Bernard Schwartz néven anyakönyvezett Curtisszel ellentétben sosem a filmszerepei, sokkal inkább szerelmi ügyei, életmódja és (ál)botrányai miatt volt téma. Aki remekül értett hozzá, hogy mindig hír legyen. Mert ő volt az egyik első celeb, amikor itt, a Kárpát-medencében ezt a kifejezést senki sem ismerte. Tudta, hogyan adja el magát a hidegháborút vívó Amerikában, ahol a közvélemény bukott a skandallumokat szinte futószalagon szállító, mégis mindenkit elbájoló szőkére.

A lassan 94. életévéhez közeledő aszszony súlyos betegsége is médiaesemény. Tavaly júliusban eltört a csípője, azt követően többször kellett kórházba szállítani. Augusztusban arról cikkezett a világsajtó: olyan rossz állapotba került, hogy kérte, adják fel neki az utolsó kenetet. Most januárban az orvosok gyógyszerekkel próbálják megmenteni jobb lábát, amit egy csontig hatoló seb miatt térdtől lefelé az amputálás fenyeget.

Mindezt nehéz elhinni a Gábor Sári néven Budapesten született szőke szépségről, akinek már fiatalon szó szerint a lába előtt hevert a világ. Olyan sikerrel hódított, hogy a zsidó származású lányt 1936-ban Miss Hungáriává koronázták. A fővárosi társasági életben folyamatosan róla, no meg szintén szemrevaló Éva húgáról, illetve Magda nővéréről beszéltek. A Gábor lányok valósággal habzsolták az édes életet – a mai szlengben úgy mondanák, hogy „ezerrel pörögtek” az akkori felső tízezer fényűző partijain.

Sáriból a legenda szerint azért lett Zsazsa, mert nem tudta rendesen kiejteni a híres színésznő, Fedák Sári után kapott keresztnevét. Színpadra Bécsben állt először, Az éneklő álom című operettben szubrettként tűnt fel. Húga már korábban kiment Hollywoodba, az 1941-ben Kaliforniába érkező Zsazsa, amerikaiasan Zsa Zsa azonban jócskán behozta a késést.

Újvilági pályafutása során több mint hatvan filmben szerepelt. Játszott igazi sztárok, a vonzó Mel Ferrer és a még több női szívet megdobogtató Charlton Heston oldalán. Valójában sosem volt olyan jó színésznő, mint Janet Leigh vagy Marlene Dietrich. S nem volt az a klasszikus szexbomba sem, mint Marilyn Monroe. Csak a B kategóriás filmek legendái közé választották be. Házasságai és persze válásai révén azonban mégis első osztályú hírességet tudott magából kreálni. Ehhez mértékkel, de használta testi bájait is: formás alakjából a legtöbbet a Moulin Rouge című kosztümös filmben mutatott meg. Magasról tett rá, hogy igazat írnak vagy álhíreket terjesztenek róla. Neki csak az számított, hogy benne legyen a sajtóban.

Ha kellett, kiosztott pár pofont is. Történetesen a Rolls-Royce luxusautója lejárt rendszámtáblájamiatt őtmegállító Beverly Hills-i rendőrnek. A járőrt azért képelte fel, mert az állítólag durván, tiszteletlenül beszélt vele. Az incidens nyomán három napot kénytelen volt börtönben tölteni. Ezt a dívaszerepet tökéletesen alakító Zsazsa súlyos sértésnek tekintette. Hogyan lehet dutyiba zárni őt, aki mindenkit kedvesnek talált. Annyira, hogy „Darling” helyett arisztokratikusan szépelegve „Dahlingnak” szólította a környezetében felbukkanó embereket. Mint egy interjújában elárulta, leginkább azért, mert képtelen volt a neveket megjegyezni. Talán ez a (tettetett) felületesség is szerepet játszott, hogy egyetlen gyermekével, a Conrad Hiltontól, a híres szállodáscsalád sarjától született lányával, Francesca Hiltonnal sosem volt felhőtlen a viszonya. Többen úgy gondolják, hogy a hotelfamília ma legismertebb személyisége, Paris Hilton az ő példáját követve próbálja a botrányhős celebet alakítani – persze a mai kornak megfelelően még több nyílt szexualitással.

A mindig feltűnően öltözködő, szőrmékbe-tollakba bújó Zsazsa kicsit megmerítkezett a politikában, 1968-ban és 1972-ben a republikánus Richard Nixon mellett kampányolt. Az 1960-as évek végén hazalátogatott Magyarországra, ezzel óhatatlanul jó szolgálatot téve a nyugati nyitáson dolgozó Kádár-rendszernek. A pénzt pedig annyira szerette, hogy német származású kilencedik férjével, Frédéric von Anhalt herceggel – polgári nevén Hans Robert Lichtenberggel, akit 35 éves korában adoptált a néhai II. Vilmos német császár menye – állítólag csinos summákért fogadtak örökbe kékvérű címek után áhítozó gazdagokat. Sajtóhírek szerint Von Anhalt arra készül: ha Zsazsa egyszer eltávozik az élők világából, híres neje testét konzerváltatja. A többi között azért, hogy egy meglehetősen morbid show keretében világ körüli bemutató körútra induljon vele.

Nyolc évvel ezelőtt az egykori szépség súlyos autóbalesetet szenvedett. Kómába esett, agyvérzést kapott, majd híresztelések szerint öngyilkossággal is próbálkozott. Életrajzának azt a címet adta, hogy neki egy élet nem elég. Betegen, kiszolgáltatva, másokra utalva azt az egyet is elviselhetetlenül soknak érezheti. Különösen, hogy a fájdalmas végjátékot már nem ő rendezi.

A Gábor Sári néven született szőke szépség mindenkit elkápráztatott, de nem volt az a szex-bomba, mint Marilyn Monroe.Színésznőként sem vette fel a versenyt a Norma Jeane Mortensonként anyakönyvezett „istennővel”, hírnévben viszont igen.
A Gábor Sári néven született szőke szépség mindenkit elkápráztatott, de nem volt az a szex-bomba, mint Marilyn Monroe.Színésznőként sem vette fel a versenyt a Norma Jeane Mortensonként anyakönyvezett „istennővel”, hírnévben viszont Igen.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.