Uniós átadás-átvétel

„Csodát nem tud tenni a magyar elnökség, de képes lehet megdörzsölni a palackot, amelyből ismét előbújhat a szellem, amelyet úgy hívnak, Európa megújulása” – mondta tegnap a Parlamentben Orbán Viktor kormányfő, amikor Yves Leterme ügyvezető belga miniszterelnöktől átvette az unió féléves soros elnökségét jelképező lobogót.

A kormányfő szerint Magyarországot is ugyanaz a válság késztette jövőjének újragondolására, mint Európát. – Európa egésze is megértette: új helyzet van a világban, új verseny kezdődött, és újak a versenytársai is; az új versenyben pedig csak értékteremtéssel és munkával lehet nyertessé válni, spekulációval nem. Európa polgárai nem színes víziókat, nem mesés utópiákat várnak tőlünk, viszont kívánják és elvárják a konkrét, kézzelfogható, az életüket kedvezően alakító eredményeket, mindenekelőtt stabil és magas hozzáadott értéket előállító munkahelyeket, amelyek tisztességes megélhetést biztosítanak. A legfőbb dolgunk, hogy megfeleljünk ennek a kihívásnak, és így tegyük Európát erőssé – mondta beszédében a magyar kormányfő.

Az uniós átadás-átvétel ünnepélyes aktusa sem szorította háttérbe a magyar médiatörvény által keltett tiltakozáshullámot. Orbán Viktor külföldi újságírók előtt tegnap azt mondta, ha az unió szükségesnek ítéli a médiatörvény megváltoztatását, akkor azt elfogadjuk. Később ez a mondat kiegészült azzal: a magyar médiatörvény csak olyan jogi megoldásokat tartalmaz, amelyek tételesen szerepelnek más uniós tagállamok médiatörvényeiben. Ezért –a diszkriminációmentesség alapján – elképzelhetetlen lenne a magyar törvény megváltoztatása anélkül, hogy más tagországokat is ugyanezen passzusok megváltoztatására köteleznének.

 

 

Magyar kézben az uniós zászló
Magyar kézben az uniós zászló
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.