Nem fizettek váltságdíjat Pappért

Várhatóan ma érkezik haza három hónapos szudáni fogságából Papp István. Az ENSZ és az Afrikai Unió közös szudáni missziójának (UNAMID) magyar alkalmazottját vélhetően közönséges bűnözők rabolták el Darfurban.

Az ötvennégy éves férfi jól van – jelentette be a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hajdu János nem adott felvilágosítást a kiszabadítás részleteiről, de hangsúlyozta, hogy Papp a TEK és a szudáni szervek közös akciója révén szabadult. Igaz, hozzátette: Pappot a magyar szervek a szudániaktól Kartúm és Kairó között veszik át.

A nyugalmazott magyar alezredest az elrablók egy Kutum nevű kis falutól 15 kilométerrel délre engedték szabadon, hivatalosan feltétel nélkül, amihez az UNAMID előzetesen ragaszkodott, ahogyan ahhoz is, hogy a kiszabadítás nem járhat erőszakkal. A szudáni hadsereg ezután helikopteren El-Faserbe, majd Kartúmba szállította őt.

Hajdu szavai szerint nem fizettek váltságdíjat az emberrablóknak, akik tettüket korábban azzal indokolták, hogy így kívánták felhívni a figyelmet arra a pénzügyi piramisjátékra, amely sok darfuri lakost tönkretett. Az UNAMID szerint ugyanakkor az elkövetők nem azonosították magukat, és nem álltak elő semmilyen követeléssel.

Pappot október 7-én rabolták el a kelet-szudáni Darfur központjából, El-Faserből –emlékeztetett az MTI. Elrablói október 11-én vették fel a kapcsolatot az UNAMID szudáni válságkezelő központjával, majd egy helyi rádióval, ahol Papp telefonon bejelentkezhetett. Az elrabolt férfi az interjú során nyugodtan beszélt, de olykor a könnyeivel küszködött, és azt mondta, tart attól, hogy fogvatartói rátámadnak vagy megölik. Az afrikai országban az UNAMID kötelékében önálló munkavállalóként dolgozó Papp – aki számos afrikai és közel-keleti forró ponton teljesített már szolgálatot – a polgárháború sújtotta Darfurban tevékenykedő gyerekkatonák leszerelésében működött közre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.