Az irányváltás Boehner küldetése

Nem annyira a Fehér Házra, inkább Barack Obama elnök programjára jelent közvetlen „veszélyt” az új, egyszerű sorból felemelkedett amerikai házelnök. Ami a leköszönő házelnöknél, a demokrata párti Nancy Pelosinál csupa csillogás volt, az republikánus utódánál részben a személyiségéből adódó viszszafogottság, de a Fehér Ház ellenzékének az ínséges időkhöz igazított tudatos stratégiája is.

– Köszönöm mindannyiuknak. De továbbra is maradok, aki vagyok – mondta egyszerűen John Boehner, amikor átvette a Capitoliumon a hatalmas házelnöki fakalapácsot. A 61 éves ohiói politikus az Egyesült Államok kettes számú méltóságává emelkedett a törvényhozás felsőháza, a szenátus elnöki tisztét is betöltő Joe Biden alelnök után abban a sorban, amelyben szereplők adott esetben az elnök helyére is léphetnek. Igaz, messze nincsen egyelőre szó arról, hogy Boehner két év múlva leválthatná Barack Obamát. (A legmagasabb posztra utoljára Gerald Ford emelkedhetett így a 70-es években, de példátlan körülmények között, Spiro Agnew alelnök, majd Richard Nixon elnök lemondása nyomán.)

A tizenkét gyermekes, német-ír származású katolikus családba született Boehner hivatala – a képviselőház republikánus többségével – arra azonban alkalmas, hogy fékezze az Obama-adminisztráció törekvéseit. Nemsokára szavaznának az egészségbiztosítási reform eltörléséről (tudva, hogy ez ugyan nyomás alá helyezheti a továbbra is demokrata párti többségű szenátust, de nem készteti arra, hogy kövesse is az alsóház példáját). Általános republikánus követelés az elszabaduló államháztartási hiány csökkentése – amit persze a republikánusok saját elnökük, George W. Bush alatt nem erőltettek ennyire. – Az emberek arra szavaztak, hogy legyen vége a megszokott ügymenetnek, mi pedig ma megkezdjük az utasításaik végrehajtását – fogalmazta meg küldetését Boehner, visszautalva a novemberi kongresszusi választások eredményére.

– Jó meggyőző erővel rendelkezik, és képviselőként maga is részese volt pártja 1994-es nagy győzelmének. Látta tehát, hogyan lehet a többséget kihasználni az elnökkel szemben – írta le akkor kérdésünkre Boehnert személyes ismerője, Barry Casselman amerikai politikai elemző.

Obama tisztában van az új washingtoni realitásokkal: ellenzékével együttműködve kell megküzdenie az újraválasztásért. Ezt jelzi, hogy stábfőnökévé nevezte ki William Daley-t, Clinton-adminisztrációt is megjárt, kétpárti egyeztetésekben járatos fehér házi főtisztviselőt. Hasonló múltú társa, Gene Sperling pedig az elnök fő gazdasági tanácsadója lehet.

A távozó Nancy Pelosi csókkal búcsúzik utódjától, az amerikai képviselőház elnökévé választott John Boehnertől
A távozó Nancy Pelosi csókkal búcsúzik utódjától, az amerikai képviselőház elnökévé választott John Boehnertől
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.