Büntetne az EU, de...

Nem a levegőbe beszélnek azok az európai politikusok és elemzők, akik szerint a médiatörvény elfogadása miatt szankciókkal kellene sújtani Magyarországot. Az EU-alapszerződés legújabb változata, a (portugál fővárosban aláírt) lisszaboni szerződés valóban lehetővé teszi például a szavazati jogok felfüggesztését –de a papíron meglévő „fegyvertárral” két gond is akad. 1. A tagállamok ódzkodnak bevetni; 2. ha rászánják is magukat a politikai büntetésre, ennek a hatása igencsak kétséges.

Indokot pedig nem lenne nehéz találni. Eljárás akkor indítható egy tagország ellen, ha – írja a lisszaboni szerződés –„fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy egy tagállam súlyosan megsérti a 2. cikkben említett értékeket”. Ezek az értékek a demokrácia, a jogállamiság, a pluralizmus, a tolerancia és az igazságosság. A felelősségre vont tagállamot meghallgatják, ajánlásokat tesznek neki, és ellenőrzik;majd az unió fő döntéshozó szerve, a tanács – „a tagállamok egyharmada vagy az Európai Bizottság javaslata alapján és az Európai Parlament egyetértésének elnyerését követően” – megállapíthatja, hogy az értékeket tartósan megsértik.

És csak mindezek után határozhat a tanács minősített többséggel arról, hogy felfüggeszti az engedetlen tagország szavazati jogait. Ám e többlépéses jogi procedúra végéig még senki sem jutott el – mi több, az elejéig sem. Az írott jogszabályokat az EU-ban mindig legyőzi az íratlan szabály: tagállamok belső ügyeibe nem avatkoznak bele. Így történhetett, hogy európai vezetők (elég Berlusconi olasz kormányfőre gondolni) a legkínosabb politikai manővereket is annak biztos tudatában hajtották végre: elítélő újságcikkeken és háborgó nyilatkozatokon túl egyéb következményekkel nem kell számolniuk.

S mi tagadás, nem volt éppen sikertörténet az EU eddigi leglátványosabb akciója, az Ausztria elleni politikai bojkott sem. 2000-ben tizennégy uniós tagország döntött úgy, hogy a szélsőjobboldali Szabadságpárt hatalomra kerülése miatt befagyasztja a kétoldalú kapcsolatokat az osztrák kormánykoalícióval. Csakhogy a szankciókat néhány hónap múltán feloldották, megígérve persze, hogy továbbra is éberen figyelik a Haiderféle pártnak a bécsi kormányra gyakorolt hatását.

Egy dologra biztosan jó volt a kezdeményezés: megmutatta az Európai Unió befolyásának határait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.