Nekiesnek a reformnak a republikánusok

Barack Obama kongresszusban megerősödött ellenzéke megcélozza az egészségbiztosítási törvénycsomag eltörlését.

„Alkotmányozásra” készül a héten összeülő új, 112. amerikai kongresszus. Nem éppen az alaptörvény módosításáról van szó persze – 1992 óta nem fűztek újabb kiegészítést a szöveghez –, hanem arról: a novemberi választásokon győztes republikánus képviselőházi többség az 1787-es dokumentumot teszi a mai törvényhozás mércéjévé is. Különösen a jobboldali radikális teadélután-mozgalom képviselői fogadkoznak: ha például nincsen benne a kétszáz éves alkotmányban, hogy mindenkinek egészségbiztosítást kell kötnie, akkor ma sem állja ki az idők próbáját. Csütörtökön felolvassák az alaptörvényt a Capitoliumon.

A képviselőház vezetését átvevő republikánusok még Barack Obama elnök országértékelő – az „unió helyzetéről” tartott – hó végi beszéde előtt el akarják törölni az egészségbiztosítási törvénycsomagot. Ezzel részben választási ígéretüket akarják teljesíteni, hiszen sokuk a népszerűtlen reform ellenében kampányolt. De annak próbájának is tekintik, mit is jelent a „megosztott hatalom új korszaka”, ahogy a The New York Times hétfőn ír a felemás irányítású Capitoliumról. (A szenátusban, amely persze megakadályozhatja a törvény eltörlését, megmaradt a Demokrata Párt fölénye, noha 53:47 arányúra csökken, így távolabb kerülnek az ellenzéki obstrukció leküzdéséhez szükséges 60 fős minősített többségtől.)

„Fontos, hogy minél hamarabb eltöröljük (a törvényt), mert már most is kárt okoz a gazdaságnak és munkahelyeket számol fel. A munkáltatók azzal szembesülnek, hogy az egészségbiztosítási költségek az egekbe emelkednek, és emiatt leállnak a munkaerőfelvétellel” – mondta Michele Bachmann, republikánus képviselőnő. Az itt igen magasnak számító, csaknem 10 százalékos munkanélküliségi ráta Amerika egyik legsúlyosabb belső problémája. A demokraták felveszik a kesztyűt, azt hangsúlyozva, hogy a reform miképpen javít egyes csoportok életén. Például a kró nikus betegségekben szenvedőktől nem tagadhatják meg a biztosítók, hogy szerződést kössenek, a nyugdíjasok pedig gyógyszerártámogatást kapnak. A reform egyes pontjai már az idén életbe lépnek, de számos része csak 2014-ben. Bizonyos kérdésekben hosszas – minden bizonnyal a Legfelsőbb Bíróságon végződő – jogvitára lehet számítani. Nemrég például egy szövetségi bíró alkotmányellenesnek nyilvánította a rendelkezést, miszerint a kongresszus mindenkinek előírja, hogy kössön egészségbiztosítást.

Schwarzenegger Washingtonba menne

Felemásnak tartják Arnold Schwarzeneggertávozókaliforniai kormányzó örökségét. Javára írják, hogy túl tudott lépni a sztárimázson. „Nem volt szüksége hírnévre, megvolt neki. Nem volt szüksége pénzre. Mivel Ausztriában született, nem lehet a Fehér Házba választani, ezért nem csábította az elnökség. Kennedy lányt vett el republikánusként, nem terhelték a párthűségek” – írja a Los Angeles Times. Bár Schwarzenegger számos elképzelése balul sült el, és a kaliforniai adótörvények is megkötötték a kezét a büdzsé körüli küzdelemben, voltak eredményei is. Kiemelik környezetvédelmi intézkedéseit: a károsanyag-kibocsátás szabályozását és a megújuló energiaforrásokban 2020-ra kitűzött egyharmados aránycélt. Nemrég bejelentkezett az Obama-adminisztráció energiafelelősének. Kérdés, mennyire illik bele a washingtoni csapatba: a demokratáknak nem eléggé demokrata (nem is az), a republikánusoknak nem eléggé republikánus. (Washingtoni tudósítónktól)

A kongresszus új tagjai. Lendületben vannak
A kongresszus új tagjai. Lendületben vannak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.