Fogdában a Nyemcovot védők

Húsz embert, köztük újságírókat vett őrizetbe a rendőrség Moszkvában hétfőn, annál a rendőrségi fogdánál, ahol a tüntetők Borisz Nyemcov letartóztatása ellen tiltakoztak. Az egykori kormányfőhelyettest –a kilencvenes évek befolyásos reformpolitikusát – rendőrökkel szemben tanúsított engedetlenségért kéthetes elzárásra ítélte a bíróság vasárnap. Nyemcov december 31-én, az orosz alkotmány 31. cikkelyében rögzített gyülekezési jog biztosításáért fellépő tüntetésen vett részt és mondott beszédet Moszkva központjában. A Nyemcovot és két további aktivistát is elzárásra ítélő döntés ellen hétfőn először a moszkvai polgármesteri hivatal előtt tüntettek az aktivisták, „egyszemélyes tiltakozás” formájában. (Az ilyen akciókat nem kell előre bejelenteni, feltétele csupán annyi, hogy egyszerre valóban egyetlen ember tiltakozzon.) A résztvevők távolabb várakozva váltották egymást. Az épület előtt a rendőrség nem avatkozott be, erre csak azután került sor, hogy a fogda elé mentek a tüntetők, hasonló formában folytatva a tiltakozást.

A Nyemcov letartóztatásával végződött év végi tüntetést a hatóság ezúttal engedélyezte – igaz, csak nyolcszáz főre –, mégis többeket már a tüntetésre igyekezve állítottmeg a rendőrség. A cikkely számára utalva minden 31 napos hónap utolsó napján megtartott megmozdulást szervező Moszkvai Helsinki Csoport (MHG) vezetője, Ljudmilla Alekszejeva „világra szóló botrányt” ígért a rendőrségi fellépés miatt, amely a jogvédő szerint azt bizonyítja, hogy a hatalommal nincs értelme megállapodásokat kötni.

A Nyemcov elleni ítélet két rendőr vallomásán alapult. – A bíró sem a civil szemtanúk vallomásait, sem az őrizetbe vételkor készült sajtó- és rendőrségi felvételeket nem vette fi gyelembe – tudatta az Echo Moszkvi rádióval maga az ellenzéki politikus. A Vlagyimir Putyin kormányfőt rendszeresen kritizáló – bár 11 évvel ezelőtti hatalomra jutását még támogató – politikus szerint az ítélet célja az ellenzékiek megfélemlítése, az idei parlamenti és a jövő évi elnökválasztásokhoz közeledve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.