Dzurinda: Budapest fakarddal hadakozik

Egyelőre kevesen, alig százan kértek időpontot Pozsonyban és Kassán a visszahonosítással kapcsolatos tennivalók intézésére – tudtuk meg hazánk nagykövetségén, illetve a kelet-szlovákiai főkonzulátuson. Azonban mindkét helyen hozzátették: mindebből nem kell messzemenő következtetéseket levonni, mert az érdeklődők száma nagyobb. A legtöbben a szlovák államnyelvtörvény februárban esedékes módosítására várnak.

A TASR szlovák állami hírügynökségnek nyilatkozva Mikulás Dzurinda tegnap amagyar állampolgársági törvénnyel kapcsolatban kifejtette: – Szlovákiának nem szabad tiszteletben tartania olyan kettős állampolgárságot, amelyet a jószomszédi elvekkel ellentétben adtak meg – hangsúlyozta. A külhoni magyarok anyaországi választási jogával kapcsolatos felvetésekre pedig ezt válaszolta: –Ha megmutatjuk belső erőnket és normálisak maradunk, akkor azok, akik ilyen nevetséges dolgokat akarnak keresztülvinni, végül saját magukat teszik nevetség tárgyává. Nem kell félni a fakardoktól, azok hamar öszszetörnek” – hangoztatta a szlovák külügyminiszter.

Bugár Béla szerint a Fidesz vezetői tavaly elhitték Duray Miklósnak és az MKP több más vezetőjének, hogy nem lesz nagy ellenállás Pozsonyban a visszahonosítással kapcsolatban. – Aztán Budapesten is meglepődtek, Duray társaival együtt pedig leforrázva vette tudomásul, hogy Ficóék néhány órával a budapesti jogszabály elfogadása után a pozsonyi parlamentben kemény ellentörvénnyel válaszoltak – mutatott rá a Híd elnöke. Szerinte megoldást keresni csak tárgyalással lehet.

Északi szomszédunknálminden bizonnyal elsőként tegnap Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke kérte hazánk pozsonyi nagykövetségén a magyar állampolgárságot. Berényi lépését valamenynyi hétfői szlovákiai napilap bírálta. Juraj Hrabko, a pozsonyi Sme hasábjain úgy vélekedett, érdekes versengés indult meg: vajon hamarabb változtatnak-e a szlovák jogszabályon, vagy Berényi még a módosítás előtt lesz-e kettős állampolgár? Ha az utóbbi változat következne be, akkor az MKP elnöke elveszítheti szlovák állampolgárságát és pártelnöki funkcióját is, mert ezt a tisztséget külföldi személy nem töltheti be – mutat rá a szlovák publicista. Többi kollégájához hasonlóan úgy vélekedik, hogy a kettős állampolgárság iránt főleg a „hivatásos szlovákiai magyarok”, elsősorban az MKP megélhetési politikusai érdeklődnek, mert ezzel szeretnék visszaszerezni a tavalyi választásokon elveszített pozícióikat a Híddal szemben.

Fennakadások nélkül fogadták hétfőn az egyszerűsített honosítási eljárás alapján magyar állampolgárságot igénylőket a romániai magyar külképviseleteken és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által létrehozott demokrácia-központokban. Tőkés László, az EMNT elnöke a nagyváradi központban maga is beadta igénylését. A bukaresti nagykövetség konzuli osztályán hétfőn tíz előjegyzett személyt fogadtak, míg a nagyváradi demokrácia-központban tucatjával álltak sorba az emberek. Zökkenőmentesen indult a kérelmek beadása a szabadkai főkonzulátuson is. Korsós Tamás főkonzul elmondta: az időpontfoglalás novemberi kezdete óta mintegy nyolcezren jelentkeztek. A ljubljanai konzulátuson konkrét időpontot hétfőig tizenöten kértek. (MTI)

Kérelmezők Csíkszeredán
Kérelmezők Csíkszeredán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.