Sarkozy olcsó G8-at ígér

Párizs legfeljebb tizedét szánja a G8 és a G20 megrendezésére, mint tavaly Kanada – nyilatkozta Nicolas Sarkozy már jóval az elnöki teendők átvétele előtt. Eközben a politikai elit már az elnökválasztásra készül: ki lesz minden idők legkevésbé kedvelt francia államfőjének kihívója?

A francia Riviéra fővárosa, Nizza ad otthont az idei G8 és G20 csúcstalálkozóinak, amelynek elnöki posztját január 1-jén Franciaország vette át. Az ese ményre valamikor a tavaszi hónapokban kerül sor, s ez lesz a francia külpolitika prioritása a 2011-es évben. Körülbelül ennyit tudtunk meg Nicolas Sarkozy új évi jókívánságaiból, az elnök ugyanis csupán egy mondatot szánt az év legfontosabb külpolitikai eseményének.

Bő egy évvel a francia elnökválasztás előtt érthető, ha inkább a belpolitika áll az érdeklődés előterében. Minden idők legkevésbé kedvelt francia elnöke ugyan azt hangsúlyozta szokásos év végi üzenetében, hogy 2011-et inkább „hasznossá” kellene tenni, s nagy luxus lenne máris a következő esztendő elnökválasztásával foglalkozni, a franciák azonban az intésre nemigen figyelnek.

Sőt biztosak benne, hogy maga Sarkozy is a jövő évnek rendeli alá az ideit. Mindent megtesz annak érdekében, hogy a tavaly keresztülverekedett reformokat – főleg a nyugdíjreformot – a gazdaság felpörgetésének szolgálatába állítsa, s ha ezt sikerül elérnie, népszerűsége is megindulhat felfelé. Ezért halogatja döntésének nyilvánosságra hozását, tudniillik, hogy gondolkodik-e az újabb megmérettetésen. Ne legyenek kétségeink, Sarkozy indulni akar, de erről majd csak akkor nyilatkozik, ha népszerűségi indexe megindul felfelé.

Az új esztendő legnagyobb kérdése nem is ez, hanem hogy ki lesz baloldali kihívója. A szocialista párt ugyan csak őszre tervezi az – amerikai mintára bevezetett – elnökjelölti csatát megrendezni, a lehetséges jelöltek azonban már hetek óta erre a megmérettetésre „gyúrnak”. A francia sajtó az IMF igazgatójának, Dominique Strauss-Kahnnak adná a legtöbb esélyt, ő azonban szakmai elfoglaltsága miatt nyár előtt nemigen tud bekapcsolódni a kampányba. Távollétében Martine Aubry jelenlegi pártelnök és a legutóbbi elnökválasztás vesztese, Ségoléne Royal vetekedhet egymással. A baloldali jelölt kezére játszhat, hogy idén lecserélik a francia felsőház, a szenátus egyharmadát, s a közvetett módon, elektorok útján megválasztott testület hosszú idő után újra szocialista többségű lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.