Legyen naprakész EU-elnökségből!

Átesik a tűzkeresztségen Magyarország, amikor 2011 első felében az unió kormányrúdjához áll. A féléves EU-elnökség sikere – vagy sikertelensége – hosszú évekre meghatározza majd az ország megítélését, érdekérvényesítő képességét. Magyarán szólva azt, hogy mennyire veszik komolyan Brüsszelben és a többi európai fővárosban.

A siker receptjének hozzávalóit gyűjtöttük most össze. Hat hónap múlva már azt vizsgáljuk: mit sikerült mindebből kifőznie a magyar kormánynak és közigazgatásnak.

KÖLTSÉGVETÉS. Takarékos EU-elnökséget ígér a kormány, körülbelül 85 millió eurós (24 milliárd forintos) költségvetéssel. Persze minden relatív: Franciaország valóban többet, 150 millió eurót, Csehország pedig 130 milliót költött ugyanerre a célra. A magyar büdzsébe beleszámították az elmúlt évek felkészülési költségeit is. Spórolás jeligére az elnökségi stáb tagjaitól megvonták az – előző kormány által bevezetett – elnökségi pótlékot, és a nagykövetségek létszámát is a tervezettnél kisebb mértékben növelték.

ELNÖKSÉGI STÁB. Nem politikusok seregét kell elképzelni: a közel nyolcszáz fős elnökségi stáb évek óta EU-témákkal foglalkozó, brüsszeli tapasztalattal bíró, a közigazgatásban tevékenykedő szakértőkből áll. Az ő feladatuk lesz az unió fő döntéshozó szervében, a tanácsban koordinálni a tagállamok közötti egyezkedést. A csapatba beletartoznak a Magyarországon és a brüsszeli állandó képviseleten dolgozók egyaránt. A stáb tagjai nyelvi és szakmai (például tárgyalástechnikai) képzést is kaptak.

ELNÖKSÉGI PROGRAM. A vártnál is nehezebb dolga lesz a magyar elnökségnek – a nyakába szakadt a gazdasági válságból kilábalás, az euróövezet stabilitásának megőrzése. Igaz, e nélkül is akadnak kényes feladatok: meg kellene kezdeni a (tagállamokat rendszerint egymásnak ugrasztó) vitát a következő, 2014–2020-as EU-költségvetésről; folytatásra várnak az igencsak akadozó csatlakozási tárgyalások Törökországgal; talán le lehet zárni a felvételi tárgyalásokat Horvátországgal; napirenden lesz az unió energiapolitikája és agrárpolitikája; ki kellene dolgozni a romák integrációjának európai stratégiáját.

HELYSZÍNEK. Nemcsak Budapesten, hanem – a földrajzi egyensúly és az országimázsépítés kedvéért – vidéki helyszíneket is „helyzetbe hoznak” az EU-elnökség idején. A fővárosban a következő épületekben rendeznek tanácskozásokat: Néprajzi Múzeum, Vidékfejlesztési Minisztérium. Belügyminisztérium, Külügyminisztérium, Stefánia Palota. Kiemelt helyszínnek számít a gödölllői Grassalkovich-kastély, ahol nemcsak miniszteri találkozókat, hanem (a tervek szerint) EU-csúcsot is tartanak. A vidéki városok közül Balatonfüredre és Debrecenre esett a választás.

RENDEZVÉNYEK MAGYARORSZÁ-GON. Mozgalmas fél év elé néznek a szervezők: a soros elnökség alatt körülbelül 260 rendezvényt tartanak Magyarországon, a legkülönfélébb szinteken (állam- és kormányfői, miniszteri, államtitkári, szakértői stb.). Ehhez külföldi vendégek ezreit kell majd utaztatni, elszállásolni, etetni – és közben a megfelelő technikai hátteret is biztosítani, a tolmácsolástól a helyszínek őrzésén át a sajtóközpontok működtetéséig.

ÉTELEK ÉS ITALOK. Magyarországot bemutatni és kellemes benyomást kelteni a gasztronómián, illetve a borkultúrán keresztül is lehet. Erről gondoskodik az EU-elnökség gasztronómiai tanácsadója, Ruprecht László séf, aki a legmagasabb szintű, miniszteri találkozók menüsorait állítja össze. A tagállamok közül elsőként Magyarország foglalkoztat külön elnökségi sommeliert is: Gál Helga mutatja be a hazai rendezvényeken felszolgált borokat, amelyeket külön szakmai zsűri választott ki.

AZ ELNÖKSÉG ARCAI. Ami a politikai-szakmai oldalt illeti, Magyarországot a leggyakrabban Martonyi János külügyminiszter, Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár és Györkös Péter brüsszeli EU-nagykövet képviseli majd. A hazai közvélemény tájékoztatásával az elnökség szóvivőjét és háziasszonyát, Bakos Piroskát (az MTV műsorvezető-riporterét) bízták meg, míg a Brüsszelben dolgozó tudósítókat Polner Gergely és Hajdú Márton szóvivők látják el információkkal.

Viharálló gigaposzter Ferihegyen

Három emelet magas üdvözlőfelirat köszönti Magyarország EU-elnökségét a Ferihegyi repülőtér irányítótornyán. „BUD Welcomes the EU Presidency”, azaz a Budapest Airport üdvözli az EU-elnökséget – hirdeti mostantól fél éven át a 20x15 méteres poszter, amelyet a Budapest Airport Zrt. szereltetett fel a Ferihegyi repülőtér irányítótornyára. Az időjárás- és viharálló gigaposzter elkészítése, illetve rögzítése négy és fél millió forintba, míg a repülőtér 2A termináljának homlokzatán elhelyezett üdvözlőfelirat ennek nagyjából a felébe került.

Belső szervizutat is építettek a repülőtéren a Magyar Posta frissen átadott nagy csarnokához, amelyen keresztül úgy érkeztetik a kormánydelegációkat, hogy közben a lehető legkevésbé zavarják a repülőtér egyéb forgalmát. A Magyar Posta épülete fél évig ideiglenes kormányváróként üzemel. A Budapest Airport körülbelül 56 millió forintot költ az EU-elnökséggel összefüggő beruházásokra, amelyek között szerepel egyes VIP-várók átépítése az uniós vendégek számára. A magyar elnökséggel összefüggésben mintegy negyvenezer utasra számítanak Ferihegyen 2011 első felében. (MTI)

A gödöllői kastély. Idevárják Európa vezetőit
A gödöllői kastély. Idevárják Európa vezetőit
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.