Koptok az al-Kaida új célpontjai

Kihallgattak hét embert az egyiptomi Alexandriában szombatra virradó éjjel elkövetett öngyilkos merénylettel kapcsolatban, amely egy kopt keresztény templom ellen irányult. A Szidi Besr negyed Szentek (al-Kiddisszine) templomában, az éjféli mise alatt elkövetett támadásban legkevesebb 21 ember meghalt, és hetvenen sérültek meg. XVI. Benedek pápa elítélte a merényletet.

A merénylet nyomán feldühödött keresztények tüntettek és tűztek össze a kivezényelt rendőrökkel a helyszínen szombat délelőtt. Az áldozatok temetésén több mint ötezren vettek részt. A tömeg –mivel sokan a kormányt tartják felelősnek a merényletért, mert nem tette meg a szükséges óvintézkedéseket – elutasította Hoszni Mubarak államfő részvétnyilvánítását.

Az egyiptomi belügyminisztérium közleménye szerint a támadást egy külföldről támogatott öngyilkos merénylő hajtotta végre. A terrorcselekmény elkövetését egyelőre senki sem vállalta. Egy al-Kaidához köthető iraki iszlamista csoport novemberben megfenyegette a koptokat, és egy iszlamista honlapon két hete arra biztatta a muszlimokat, hogy támadjanak meg kopt templomokat Egyiptomban.

A 79 milliós Egyiptom lakosságának 10 százaléka keresztény. A vallási feszültségek nem ritkák: a keresztények például arra panaszkodnak, hogy a jogszabályok sokkal nehezebbé teszik egy templom megépítését, mint egy mecsetét. Az újévi merénylet csak megerősíti bennük a félelmet. Hoszni Mubarak elnök a televízióban elhangzott beszédében nemzeti összefogásra szólított fel, és közölte: a merénylettel minden egyiptomit megtámadtak, nem csak a keresztényeket.

Fuád Tual, Jeruzsálem latin pátriárkája „bátorságra” és hitük megtartására szólította fel a közel-keleti keresztényeket.

Ugyanakkor elismerte, hogy az alexandriai „mészárlás” megkérdőjelezi minden erőfeszítésüket és reményüket. A Közel-Kelet és különösen a Szentföld keresztényeinek fokozódó kivándorlását említve azt mondta, hogy az „veszteség az egész világegyház, de a muzulmánok és a zsidók számára is”.

November elején a nemzetközi terrorhálózat iraki szárnya, az Iraki Iszlám Állam vállalta magára a bagdadi katolikus Miasszonyunk temploma ellen október 31-én elkövetett támadást, amelyben 46 túsz –köztük két pap –, valamint 7 rendőr és 5 merénylő vesztette életét, s több mint hetvenen megsebesültek. A csoport azt is bejelentette: lejárt a határideje annak az ultimátumnak, amelyet az egyiptomi kopt egyháznak adtak két muzulmán hitre áttért nő szabadon bocsátására – akiket állítólag egyiptomi kolostorokban tartanak fogva –, ezért immár „törvényes célpontoknak” tekinti a keresztényeket.

Hozzátartozók viszik az egyik áldozat koporsóját Alexandriában
Hozzátartozók viszik az egyik áldozat koporsóját Alexandriában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.