Válás szudáni módra

Semmit sem hallottunk az utóbbi hetekben az elrabolt magyar ENSZ-alkalmazottról, és az itteni médiában sem merült fel Papp István neve – mondta lapunknak tegnap a szudáni Dabanga rádió munkatársa.

Ennek a rádiónak nyilatkozott Papp néhány nappal az elrablása után –, azóta teljes a csönd körülötte. Ma már ő az egyetlen külföldi, aki továbbra is fogságban van. Mint emlékezetes, Papp Istvánt a darfuri el-Faserből vitték el fegyveresek. Mióta 2009 márciusában a hágai nemzetközi bíróság elfogatóparancsot adott ki Omar al-Bashir szudáni elnök ellen a darfuri népirtás miatt, a nyugati tartományban 26 külföldit raboltak el – talán nem véletlenül. Mindegyikük pár napon belül kiszabadult – kivéve Papp István. Hajdu János, a Terrorelhárító Központ (TEK) főigazgatója még október végén azt mondta: a tárgyalások folyamatban vannak, és legfeljebb négy héten belül megoldódhat Papp István ügye. Kiemelte, hogy a magyar kormány semmilyen váltságdíj kifizetésére nem hajlandó – ám az ügyben azóta sincs előrelépés.

A világ viszont odafigyel Szudánra: a január 9-én esedékes, Dél-Szudán elszakadásáról szóló referendum új államot teremthet. Afrika történetének leghosszabb, kétmillió áldozatot követelő polgárháborúját követően 2005-ben állapodtak meg arról, hogy a keresztény, animista fekete déliek ekkor szavazhatnak arról, elszakadnak-e a muszlim arabok lakta északi résztől. Az öt évvel ezelőtti megállapodás azonban nem szabályozza pontosan az észak és dél közti határvonalat, és kérdéses az olajban gazdag Abyei régió sorsa is. Az olaj alapvetően a határvidéken található, s a vezetékek is innen indulnak észak felé. A 2005-ös egyezmény ugyan átmenetileg szabályozza az olajbevételek elosztását (50-50 arányban), de a referendum utánra nincs egyezség. A dél sem mondhat le az olajról: még vele is Afrika egyik legszegényebb állama jöhet létre, ahol a lakosság nagy része a mezőgazdaságból él, az infrastruktúra pedig siralmas állapotban van.

A szudáni referendum nehéz helyzetbe hozhatja az EU-elnökségre készülő Magyarországot is. A régió stabilitása Brüszszelnek is fontos, így előfordulhat, hogy a referendum után az unió nyomást akar gyakorolni Omar al-Bashir szudáni elnökre. Ez azonban meglehet, nehezünkre fog esni. Schmitt Pál államfő október 13-án telefonon mondott köszönetet al-Bashirnak – akit egyébként le kell tartóztatni, ha magyar földre lép –, az elrabolt magyar ENSZ-alkalmazott ügyének megoldása érdekében tett erőfeszítésekért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.