Újabb botrányos szlovák rendőrségi akció

A szlovák rendőrség alig egy évvel az Európa-szerte elhíresült poprádi eset után újabb botrányos ügybe keveredett.

A vétlen kárvallott ezúttal egy cseh speditőr cég és annak alkalmazottja, aki törökországi börtönben töltötte a karácsonyt – adta hírül tegnap a prágai Mladá fronta Dnes és a pozsonyi Sme. Értesüléseiket a szlovák országos rendőrfőkapitány szóvivője megerősítette, de további kérdéseinkre senki sem volt hajlandó válaszolni.

A két napilap információi szerint három héttel ezelőtt a pozsonyi Mozachem cég a törökországi szállításokra szakosodott dél-csehországi J & M Pavlát International cégnél rendelt meg egy fuvart. A dokumentumok szerint a csallóközi Dunaszerdahelyről Isztambulba kellett eljuttatniuk tizenöt tonnányi fertőtlenítő szert. A hordókban azonban a heroin készítéséhez használt ecetsavanhidrid volt, amely gyúlékony és robbanásveszélyes is lehet. A gyanútlan kamionsofőr december 12-én megérkezett a török városba, ahol azonban a címzett cég vezetői azt állították, hogy ők ilyen szállítmányt nem rendeltek meg. Karácsony előtt egy nappal kommandósok vették körül a parkolóban veszteglő járművet, a férfit kirángatták a vezetőfülkéből, megbilincselték, és vizsgálati fogságba helyezték, a szállítmányt pedig lefoglalták. Az isztambuli cseh konzul közbenjárására végül tegnapelőtt a gyorsított bírósági eljárás után kitoloncolták Törökországból, ahova a verdikt szerint egy évig nem léphet be.

– Nemcsak magyarázatot, hanem jelentős kártérítést is követelünk a szlovák hatóságoktól. Súlyos törvénytelenségeket követtek el, ráadásul rossz hírbe kevertek bennünket abban az országban, ahova eddig rendszeresen szállítottunk. Alkalmazottunkat életveszélynek tették ki. Mivel mi törökországi szállításokra szakosodtunk, őt pedig kitiltották, más munka híján a kamionsofőrt el kell bocsátanunk – nyilatkozta megkeresésünkre Martin Pavlát, a dél-csehországi cég tulajdonosa.

A pozsonyi Sme beszámolója a szlovák rendőrség akciójáról, a képen a cseh speditőr cég tulajdonosa, Martin Pavlát, egyik kamionjával
A pozsonyi Sme beszámolója a szlovák rendőrség akciójáról, a képen a cseh speditőr cég tulajdonosa, Martin Pavlát, egyik kamionjával

Érdeklődésünkre Jaroslav Spisiak szlovákiai országos rendőrfőkapitány azt válaszolta, hogy szabadságon van, ezért nincs kellő információja a történtekről. A pozsonyi rendőrségi szóvivő szerint viszont a nemzetközi szervezett bűnözés leleplezésével foglalkozó uniós szerv, az Eurojust illetékeseinek felügyeletével történt az egész akció, amelynek sikertelenségéért a török rendőrséget tette felelőssé. Kiszivárogtathatták a bizalmas információkat, vagy kommunikációs hiba történhetett – vélekednek pozsonyi szakemberek. Azt senki sem tudta megmondani, hogy az anyag miként és hol került a hordókba. Juraj Molnár, a fuvart megrendelő Mozachem tulajdonosa megkeresésünkre annyit közölt, hogy őt is beavatták a rendőrségi akcióba, azóta pedig szigorú hallgatásra kötelezték.

Csaknem egy évvel ezelőtt a poprádi repülőtérről Dublinba tartó Stefan Gonda villanyszerelő tudtán kívül szállított robbanószert a poggyászában, mert a gyakorlatozó rendőrök egyike ottfelejtette. A gyanútlan férfit ír kommandósok fogták le. Csak másnap engedték szabadon, amikor Pozsony diplomáciai úton kért elnézést, a kelet-szlovákiai férfi pedig 18 ezer euró kártérítést kapott a tárcavezető javaslatára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.