Két elnök kakaóországban

Két elnöke is van jelenleg Elefántcsontpartnak. A független választási bizottság a november 28-án megrendezett választások után a hivatalban lévő elnök kihívóját, Alassane Ouattarát hirdette ki győztesnek.

Győzelmét elismerték a környező országok, és az ENSZ is: a világszervezet úgy döntött, az ő általa kinevezett diplomatákat ismeri el.

Az országot tíz éve kormányzó Laurent Gbagbo ezt azonban nem fogadta el. Utasítására az alkotmánybíróság megsemmisítette az ország északi, Outtarát támogató, muzulmán részén leadott szavazatok nagy részét, így őt hirdette ki győztesnek. Múlt héten véres összecsapásokra is sor került, melynek során több mint 170-en vesztették életüket. Kedden egy ENSZ-békefenntartó is megsebesült.

Gbagbo még az elnöki palotában lakik, Outtara pedig a fővárosban, a Golf Hotelben tartózkodik. Gbagbo katonái az épületet blokád alatt tartják, így az élelem nagy részét helikopterrel szállítják ő és az emberei számára. Testi épségére 800 ENSZ-katona vigyáz (az országban tízezer békefenntartó tartózkodik).

A BBC helyszíni tudósítása szerint a szálloda kertjében egy légkondicionált sátorban rendezték be Ouattara kormányának „főhadiszállását”. Számítógépek sora segíti munkájukat, és a brit televíziós csatorna riportere szerint máris úgy folyik a munka, mintha ők irányítanák az országot. – Teljes értékű külügyminiszter vagyok, hiszen nagyon rövid idő alatt teljességgel sikerült elszigetelnünk Gbagbót minden nemzetközi szervezetben –nyilatkozta Jean-Marie Kacou-Gervais.

A környező kelet-afrikai országok szervezete, az ECOWAS a hét elején rendkívüli ülést hívott össze, és békés távozásra szólította fel Gbagbót. Ellenkező esetben a szervezet nem zárja ki a „legitim erőszak alkalmazását” sem. A Világbank és a kelet-afrikai központi bank sem ismeri már el a hatalmát, számláit befagyasztották. A Reuters elemzése szerint ez gyengítheti Gbagbo hatalmát, mivel nem fog tudni fizetést adni a hozzá lojális hadseregnek.

Ám az elnök egyelőre nem enged, távozásra szólította fel az ENSZ-csapatokat és az országban állomásozó francia erőket is.

A húszmilliós egykori francia gyarmat a világ legfontosabb kakaótermelője, ezért nem zárható ki, hogy a politikai bizonytalanság a kakaó, így a csokoládé árának emelkedéséhez vezet. A BBC által megkérdezett elemzők szerint azonban ez nem valószínű, mert a kakaót főleg kis gazdaságokban termelik, amelyeket nem érintenek közvetlenül a zavargások. – Az elefántcsontparti kakaó fő importőrei az Európai Unió tagországai, együtt összesen 53 százaléknyi részesedéssel, míg 14,6 százaléka az Egyesült Államokba kerül – emlékeztet az MTI.

ENSZ-katonák őrjáraton Abidjan egyik kerületében
ENSZ-katonák őrjáraton Abidjan egyik kerületében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.