Kárpátalja: a magyarigazolvány marad a sláger

A magyar kettős állampolgársági törvény elvben nem érinti a 150 ezres kárpátaljai magyarságot, mivel az ukrán jogrendszer nem ismeri ezt az intézményt. A gyakorlatban azonban vélhetően másként fest majd a dolog.

Becslések szerint ugyanis Ukrajnában máris több tízezer – ha nem százezer – a kettős állampolgárok száma. Legtöbbjüknek az ukránon kívül orosz, izraeli és román útlevél lapul a zsebében. Korábban a hatóságoknak és a nacionalista pártoknak főleg az orosz állampolgárság felvétele okozott gondot – időnként kampányszerűen próbáltak véget vetni e folyamatoknak. Kevés eredménynyel, az ukrán büntető törvénykönyv nem tartalmaz komoly szankciókat a kettős állampolgárokkal szemben.

Értékálló dokumentum? Az ukrajnai Viskről érkezett Heczel Rozália és Bertalan Viktória 2002-ben a magyarigazolványokkal
Értékálló dokumentum? Az ukrajnai Viskről érkezett Heczel Rozália és Bertalan Viktória 2002-ben a magyarigazolványokkal

Leginkább a közhivatalokat betöltő és a rendvédelmi szerveknél dolgozó személyek igyekeznek nem nagydobra verni, hogy más államok polgárainak is tekintik magukat. Nem mindig sikerrel. Legutóbb Viktor Janukovics államfő testőrségének parancsnokáról derült ki, hogy ukrán-iz raeli kettős állampolgár, de a zajos botrányon kívül eddig különösebb retorziókkal nem kellett számolnia az illetőnek.

A felemás jogi helyzet gyors rendezésére ukrajnai elemzők általában nem számítanak – sem a kettős állampolgárság büntetőjogi szankcionálására, sem pedig ezen intézmény megteremtésére. Változás csak akkor valószínű, ha kemény ukrán nacionalista vonal kerekedne felül a belpolitikában. Ennek esélye azonban a Janukovicsérában meglehetősen csekély. Ugyanakkor a magyar állampolgárság tömeges felvételére mégsem számítanak a kárpátaljai magyar szervezetek. Ezek mindegyike üdvözölte ugyan a könnyített honosítás megteremtését, de hivatalosan egyikük sem buzdít a magyar állampolgárság felvételére. Budapest nem is osztott rájuk ilyen szerepet – tájékoztatást kérésre persze adnak, a kárpátaljai magyar sajtó is informál a honosítás szabályairól. Kárpátalján valószínűleg belátható ideig nem a magyar útlevél, hanem a magyarigazolvány marad a sláger az anyaországgal való kapcsolattartásban. Már csak azért is, mert az anyaországi támogatások – így például az utazási kedvezmények és az oktatási-nevelési segélyek – ez utóbbihoz kötődnek.

Izraelben vonzó a magyar útlevél

A magyar gyökerű izraeliek közül már több mint 15 ezren rendelkeznek magyar állampolgársággal. Az Orbán-kormány számol a történelmi Magyarországról származó magyar ajkú izraeliek állampolgársági kérelmeivel is – erről Martonyi János külügyminiszter beszélt novemberi izraeli látogatása során. Az MTI tudósítása szerint Martonyi azt mondta: a kettős állampolgárság intézményét az izraeli kormány elfogadja és támogatja. A magyar kormányt sem zavarja, ha magyar állampolgárok felveszik az izraeli állampolgárságot, ez ugyanis a kapcsolatok erősödését szolgálhatja.

Megfigyelők rámutatnak: a zsidó államban élő, 200 ezresre becsült magyar diaszpóra tagjainak a schengeni magyar útlevél azért is vonzó, mert utat nyit sok olyan országba, ahova izraeli passzussal nem tudnak eljutni. (D. A.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.