Gasparovic visszaküldte az államnyelvtörvényt

Megfontolásra visszaküldte tegnap a pozsonyi törvényhozásba Ivan Gasparovic szlovák államfő a módosított szlovák államnyelvtörvényt.

Az elfogadott jogi normában elsősorban azt kifogásolja, hogy a megállapított törvénysértés ellenére a kulturális tárcának mérlegelési joga lenne, vagyis nem kellene azonnal pénzbírságot alkalmaznia. Az elnök szerint ilyen esetekben köteles kiszabni a szankciót. Az államfői vétót a 150 tagú parlament többségi szavazattal felülvizsgálhatja.

Lapunk megkeresésére Bugár Béla kifejtette: az elnök ismét igazolta, hogy az ellenzéki Smer vezetőinek és választópolgárainak a kiszolgálója, nem pedig pártok felett álló személyiség. Biztosra veszem, hogy a legközelebbi parlamenti ülésen ismét megszavazzák a jogszabályt, amely azonban a vétó miatt leghamarabb jövő márciustól lehet hatályos – nyilatkozta a kormánypárti Híd elnöke.

A december elején elfogadott módosított szlovák államnyelvtörvény lényegesen enyhít a jelenleg hatályos jogszabály szigorán. A kiszabható pénzbírság felső határát a jelenlegi felére, 2500 euróra csökkentették, és a büntetések körét is lényegesen szűkítették. Magánszemélyeknek ezentúl már semmilyen körülmények között sem kell ilyesmitől tartaniuk. Az állami és önkormányzati szerveket is csak akkor szankcionálják, ha a polgárok biztonságát, egészségét vagy a vagyonát veszélyeztető információt nem közölnék két nyelven. Meggyőződésem, hogy ilyen esetekben minden jóérzésű ember egyetért a minél szélesebb körű tájékoztatás fontosságával – érvelt a tervezetet benyújtó Daniel Krajcer kulturális miniszter.

Berényi József, az MKP elnöke elégedetlen volt a módosított változattal is. – Elszomorító, hogy a szlovákiai kormánypártok még az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, valamint a Velencei Bizottság ajánlásait sem vették figyelembe, holott mindkét testület a pénzbeli szankciók teljes eltörlését szorgalmazta – nyilatkozta lapunknak. Bugár Béla viszont a szavazás után így vélekedett: mi sem ujjongunk, mert pártunk célja a nyelvtörvény, vagy legalább a pénzbírságok teljes eltörlése volt. Ám tudomásul kellett vennünk, hogy a pozsonyi kormánykoalíciót négy párt alkotja, s partnereink nem támogatták valamennyi indítványunkat. Nekünk pedig döntenünk kellett: vagy megszavazzuk a kompromisszumok révén született módosításokat vagy pedig marad Robert Ficóék sokkal szigorúbb jogszabálya – érvelt a Híd elnöke.

Ivan Gasparovic
Ivan Gasparovic
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.