Kettős állampolgárság: Erdélyben több százezer igénylőre számítanak

Romániában az egyszerűsített honosítás iránt érdeklődők a bukaresti, csíkszeredai és kolozsvári konzulátuson nyújthatják be kérelmüket.

Érdeklődni is az említett külképviseleteknél lehet, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) 20 irodájánál. Utóbbiak segíthetnek a dossziék öszszeállításában is – erről szerződés született novemberben a magyar kormány és a Tőkés László vezette erdélyi szervezet között.

– Az egyszerűsített honosításról szóló törvény gyakorlati megvalósításában a magyar államigazgatás nehézségekbe ütközött; rájöttünk, hogy sok szempontból kevesek vagyunk a feladathoz – magyarázta a megállapodás szükségességét az aláíráskor Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár. A helyzet azóta sem változott jelentősen.

Az EMNT hálózata egyelőre jóformán nem létezik. Gergely Balázs koordinátor lapunk érdeklődésére előbb azt mondta, létező hálózatról van szó, amelyet „felajánl” a magyar kormánynak, majd elismerte, most folyik az építkezés. Ígérte, tizenkét irodájuk december végéig megkezdi a működést.

A nemzetpolitikai államtitkárság közleményben hívta fel a figyelmet, hogy az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatban „csak és kizárólag a külképviseletek és Erdélyben a Demokrácia Központok (vagyis az EMNT irodái) rendelkeznek naprakész, pontos információkkal”. Wetzel Tamás miniszteri biztos 400 ezerre becsüli az első évben várható igénylések számát. A legtöbb kérés vélhetően Erdélyből érkezik majd. – Arra készülünk, hogy jövőre 80-100 ezer embernek tudunk segítséget nyújtani. Nyilvánvaló, hogy ehhez még kapacitásbővítésre lesz szükségünk, még nem teljesen világos, hogy sikerül-e előteremteni az anyagi forrásokat –válaszolta Gergely Balázs kérdésünkre.

Székely István szerint, aki a kedvezménytörvény romániai alkalmazásával megbízott státusirodákat vezeti, ekkora embertömeget lehetetlen megmozgatni. Véleményét a magyarigazolványok példájára alapozza: – Az első évben sikerült 370 ezer kérelmet átvennünk, de ehhez 1030 településre kellett kiszállnunk és 470 emberünk foglalkozott az ügyintézéssel.

Az akkori és a mostani helyzet között viszont lényeges különbség, hogy a magyarigazolványok esetében a igényléssel és a papírok kiállításával kapcsolatos munkát is a Székely által vezetett irodák végezték, miközben az állampolgársági kérelem csak személyesen nyújtható be a magyar külképviseleteken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.