Búcsú az olcsó benzintől Bolíviában

Bolívia több városánál tüntetők lezárták az utakat, összecsapások voltak a fővárosban, La Pazban is a rendőrséggel, az autóbusz-vezetők pedig meghatározatlan ideig sztrájkot hirdettek.

Evo Morales baloldali kormánya ugyanis bejelentette, hogy hatévi árbefagyasztást követően a kőolaj hordónkénti ára hétfőtől 27 dollárról 59-re drágult, s ezzel párhuzamosan a benzin árát 73 százalékkal, a dízelolajét pedig 82 százalékkal emelik. (A benzin litere eddig 93 dollárcentnek megfelelő bolívar volt, a gázolajé pedig 50 dollárcent.)

Alvaro García alelnök a döntést azzal indokolta, hogy a szénhidrogénkincs állami tulajdonba vételekor elhatározott árbefagyasztás következtében a kormány évi 380 millió dollárral volt kénytelen szubvencionálni az egyre drágább importált üzemanyagot. (Bolívia földgázt exportál, ám a hazai kőolajtermelés – egy szeptemberi adat szerint – napi 45 ezer hordó volt, ami nem elégíti ki a keresletet.) Az alelnök arra is hivatkozott, hogy évről évre nőtt a kicsempészett mennyiség a szomszédos országokba, ahol drágább az üzemanyag.

A bolíviai sofőrök és buszvezetők szakszervezete azonnal sztrájkot hirdetett, s közölték, hogy elutasítják a kormányzat alá tartozó szállítási hatóság által közzétett új tarifákat. Egy sor buszvégállomáson nem is indultak járatok sem kedden, sem szerdán. Ahol pedig felvették a munkát a sofőrök, ott az utasok tiltakoztak, mert a dél-amerikai országban mindenütt – noha nem teljesen egyforma arányban –megemelték a buszjegyek árait s a taxiviteldíjakat. A legtöbb helyen a duplájára, de Potosi és Oruro tartományokban még ennél is nagyobb arányban. A háromezer méter feletti La Pazban a piacokon – jelentette a La Razon napilap tegnapi internetes kiadása – a zöldségeket 20–25 százalékkal drágábban kínálták a fuvarozási költségek növekedésére hivatkozva.

Összeült a Bolíviai Szakszervezeti Központ (COB) vezetősége is, ám a helyi lapjelentések szerint egyelőre nem tudtak megállapodni általános sztrájkban, mert egy részük Evo Morales pártján áll. Ugyanakkor több szakszervezet döntése szerint ma 24 órás munkabeszüntetést tartanak.

A kormányszóvivő szerdán közölte, hogy még a nap folyamán, este – lapzártánk után –Evo Morales elnök beszédet mond, s várhatóan a benzin kényszerű áremelését ellensúlyozandó bejelentéseket tesz majd.

Rendőrök őrzik La Pazban a benzinkutakat
Rendőrök őrzik La Pazban a benzinkutakat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.