Vezéri állam születik

„Veszélyes irányba mennek a dolgok, Magyarországnak nincs helye az Európai Unióban” – a berlini konzervatív napilap, a Die Welt online kiadásának internetes szavazásán a megkérdezettek kétharmada (!) ezen a véleményen volt az új magyarországi médiatörvény kapcsán.

A Springer-konszernhez tartozó jobboldali napilap vezető publicistája, Michael Stürmer pedig úgy látja: Magyarország példáján jól megfigyelhető, milyen gyorsan rombolja le magát egy fi atal demokrácia. – Olyan ez, mintha a tekintélyelvű, antiszemita-hangulatú 1930-as években forgatott film megakadt volna, s most újra peregni kezdene – írja Helmut Kohl (CDU) volt kancellár egykori tanácsadója a „Magyarországon aggályokat nem ismerő vezéri állam jön létre” című cikkében. A német olvasó számára már a kommentár címében szereplő „Führerstaat” szó igen ütősen szól.

A neves konzervatív történész szerint a kellemetlen médiát cenzúrával vagy gazdasági eszközökkel leromboló törvény a Fidesz hatalombebiztosítási stratégiájának része. A rendszerváltáskor beépített demokratikus biztosítékokat és alkotmányos határokat most eltakarítják az útból – ezt csak egy tekintélyelvű rezsim kívánhatja.

Stürmerhez hasonlóan más német lapok és publicisták is rendkívül éles stílusban bírálják a médiatörvényt, ami a történetet szerda délután vezető sztoriként kezelő Spiegel Online szerint súlyos árnyékot vet Magyarország küszöbönálló soros EU-elnökségére. A vezető gazdasági-üzleti napilap, a Handelsblatt „A nap Pinocchiója” rovatában idézte Orbán Viktor kormányfő kijelentését, miszerint a „magyar médiatörvényben nincs semmi olyan, ami ne lenne más EU-tagállamokban”. A német portálokon vezető hír volt AngelaMerkel Orbánéknak küldött „dorgálása”. A kereszténydemokrata német kancellár – helyettes szóvivője útján – óva intette Magyarországot attól, hogy a sajtóval kapcsolatban megsértse a jogállamiság elveit. – A német kormány nagy fi gyelemmel követi a médiára vonatkozó törvények alakulását Magyarországon – jelentette ki Christoph Steegmans. A helyettes kormányszóvivő szerint Magyarország, úgyis mint az EU eljövendő soros elnöke, különleges felelősséget visel az unióról a világban kialakult összképért – írta az MTI. Arra a kérdésre, Merkel beszélt-e telefonon erről Orbánnal, Steegmans nem adott választ. Ugyanakkor kijelentette, egyértelműségét tekintve a német kormány állásfoglalása semmi kívánnivalót nem hagy maga után.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint az Európai Bizottságnak sürgősen fel kell lépnie a jogszabály ellen. –A tervezet egyértelműen sérti az Európai Unió szerződéseinek szellemét és betűjét. Felveti a kérdést, hogy egy ilyen ország méltó-e az EU vezetésére – mondta Asselborn a Reutersnek. A szocialista politikus szerint a médiatörvény közvetlenül veszélyezteti a demokráciát, az állam ellenőrzést fog gyakorolni a vélemény fölött. A jogszabállyal Magyarország hasonló csónakba kerül, mint amilyenben Fehéroroszország van – tette hozzá. Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadság-felelőse is úgy látja: a magyarországihoz hasonló jogi szabályozásra „csak tekintélyelvű rezsimek alatt” van példa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.