Venezuelában tilos az átszavazás

Venezuela nemzetgyűlése jóváhagyta kedden azt a törvényt, amely megtiltja, hogy egy adott párt listáján megválasztott képviselő a jövőben pártjától eltérően szavazzon. A vita során – mint az El Nacional napilap jelentette – csak annyit módosítottak, hogy nem egy személy, hanem az állampolgárok egy csoportja kezdeményezheti az eljárást az átszavazó törvényhozó kizárására a parlamentből.

Hugo Chávez elnök szocialista pártjának ellenzéke szerint az új jogszabály megfosztja a képviselőket a lelkiismeretük szerinti szavazás jogától.

A 167 tagú caracasi parlament az utóbbi napokban törvénykezési hajrába kezdett, ami azzal magyarázható, hogy a helyhatósági választások következtében január 5-től már nem lesz kétharmados többsége Chávez pártjának. Az átszavazás tilalma is nyilván már ennek az új helyzetnek szól. Az új jogszabályok egyike felhatalmazza az elnököt, hogy akár 18 hónapig a nemzetgyűlés megkerülésével, rendeletek útján kormányozzon. Ezt Chávez az elmúlt hetek drámai, egyebek között 40 ember életét követelő esőzések okozta szükséghelyzetre hivatkozva kérte.

Az ellenzék, miként nemzetközi szervezetek is tiltakoztak a rádiós és televíziós műsorszórás „szociális felelősségére” hivatkozó törvény hétfőn elfogadott további szigorítása ellen, illetve az ellen, hogy e jogszabályt kiterjesztik az internetes tartalmakra is. Az új törvény szerint „tiltott tartalom” egyebek között mindazok a hírek, üzenetek, amelyek a közrend elleni hangulat gerjesztésére szolgálnak, illetve „nem ismerik el a legitim módon felállított hatóságokat”.

Az elektronikusmédia-szolgáltatók kötelessége bevezetni olyan eljárásokat, amelyek a kifogásolhatónak vélt tartalmakat azonnal korlátozzák. Egyébként – mint a spanyol El País tudósítója írta – a törvény alapján a jogsértő vállalatokat bruttó bevételük négy százalékára büntethetik. Egységes az ellenzék abban, hogy a kormányzat ezzel alapvetően sérti a sajtószabadságot, hiszen cenzúrát vezet be, illetve öncenzúrára kényszeríti a médiát.

A washingtoni külügyminisztérium szóvivője szerint a feszült bilaterális kapcsolatokban további következménye lesz, ha Hugo Chávez – miként a hét végén rádióbeszédében megismételte – nem engedi be az országba Larry Palmer kijelölt új amerikai nagykövetet.

Chávez azt kifogásolta, hogy Palmer Venezuelát a kolumbiai gerillák támogatásával vádolta meg, illetve megsértette Venezuela intézményeit. (Reuters)

Hugo Chávez az internetet is szoros felügyelet alá vonja
Hugo Chávez az internetet is szoros felügyelet alá vonja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.