Ötezer cseh kórházi orvos távozhat külföldre

Eddig 3513 kórházi szakorvos adta be felmondását Csehországban, s a távozók száma az év végéig meghaladhatja az ötezret is – jelentette be prágai sajtótájékoztatóján Martin Engel, a „Köszönjük, elég volt” elnevezésű tiltakozó akciót meghirdető orvosok szakszervezeti klubjának (LOK) elnöke. Leos Heger egészségügyi miniszter türelmet kért az érintettektől, és azt ígérte: a gazdasági válság és a megszorító intézkedések ellenére fokozatosan emelik a béreiket.

Ám jelenleg nincs a költségvetésnek hárommilliárd koronája: ennyi kellene az orvosok követeléseinek teljesítésére.

– Elegünk volt a kormányok ígéreteiből – reagált a fentiekre a szakszervezeti vezető. – Azt követeljük, hogy a kezdő orvosok legalább a hazai átlagbér másfélszeresét, tehát 35 ezer koronát (350 ezer forintot), a szakorvosok pedig a háromszorosát kapják, a túlórák nélkül. Jelenleg a pályakezdők alig 17 ezret, idősebb kollégáik pedig legfeljebb 50 ezret visznek haza havonta.

Engel elmondta azt is, hogy Németországban legalább négyezer, Ausztriában pedig több száz kórházi orvos hiányzik. 2012-től pedig még nagyobb lesz a kereslet, mert akkor már az uniós rendelkezéseknek megfelelően az egészségügyiek is csak nyolc órát dolgozhatnak egyfolytában. Értesülései szerint főleg ortopéd szakorvosokat, sebészeket, nőgyógyászokat és altatóorvosokat alkalmaznának a szomszéd országokban.

Több morvaországi kórházból a szakorvosok több mint nyolcvan százaléka készül távozni kora tavasszal, a három hónapos felmondási idő végén. Szakértők szerint emiatt kétszáz cseh kórház közül legalább hetvenben kritikus helyzet alakulhat ki. Az illetékes megyei önkormányzatok szerint nem kizárt, hogy több egészségügyi intézményt kénytelenek lesznek bezárni vagy megpróbálkoznak szlovákiai orvosok alkalmazásával.

Ezek az elképzelések viszont Pozsonyban váltottak ki aggodalmakat. – Szlovákiában a megyei kórházi orvosok bére hét-nyolcszáz euróval kevesebb mint cseh kollégáiké – nyilatkozta Milan Dragula. A szlovákiai orvosi kamara (SLK) elnöke hozzátette, hogy mivel a szlovák és a cseh rokon nyelvek, kommunkációs nehézségeik sem lennének. – Különben a szlovákiai orvosok is tanulmányozzák a nyugati egészségügyi intézmények ajánlatait, ezért ha a pozsonyi kabinet nem lép sürgősen, akkor Szlovákiában ugyancsak orvosok nélkül maradhat sok megyei, de akár néhány egyetemi kórház is – fejtette ki Dragula.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.