Elhárult az akadály az új START elől

Az új START csaknem két évtized legjelentősebb fegyverzetcsökkentési szerződése Washington és Moszkva között, egyben Obama elnök eddigi legnagyobb külpolitikai eredménye. Az USA és Oroszország a világ nukleáris arzenáljának 95 százalékát birtokolja.

Megnyerte a Fehér Ház és a Demokrata Párt a hónapok óta húzódó, a leköszönő kongresszus végóráiban különösen kiélezett ideg-, és időjátékot az új START körül. Ez azzal a keddi, ügyrendi szavazással dőlt el, amellyel lezárták az amerikai–orosz fegyverzetcsökkentési szerződésről folytatott vitát a szenátusban. Vagyis az ellenzéki republikánusok a megállapodást ellenző többségének nincs már lehetősége tovább húzni az időt, hogy a kétharmados jóváhagyást igénylő ratifikáció már csak a januárban debütáló kongresszus napirendjén szerepelhessen. Ez esetben egyrészt visszakerült volna bizottsági szintre, feszültségforrást jelentve az amerikai–orosz kapcsolatokban is. Másrészt több republikánus ellenállását kellett volna a demokratáknak legyűrniük, a novemberi választási eredmények fényében. Az ellenzők szerint az egyezmény Moszkvának kedvez, nem érinti a taktikai fegyverzetet (ahol orosz előny van), nem elégséges az ellenőrzési rendszere. Féltették egyben az amerikai rakétavédelmet, illetve kifogásolták, hogy a demokraták a „béna kacsa” kongresszusban préselik át a ratifikációt.

A végszavazást e sorok írása után tervezték, de a jóváhagyást gyakorlatilag biztosra vették szerdánWashingtonban. Barack Obama elnök hívei megnyertek maguknak legalább kilenc ellenzékit a szükséges kétharmadhoz. Az Obama és orosz kollégája, Dmitrij Medvegyev által aláírt dokumentumra az orosz parlamentnek is rá kell még bólintania, de ezt Amerikában formalitásnak tartják a Kreml uralta moszkvai politikai erőviszonyok miatt. – Annak küszöbére jutottunk, hogy megírhassuk a következő fejezetet a nukleáris fegyverekkel való küzdelem 40 éves történetében – nyilatkozta John Kerry, a szenátus külügyi bizottságának elnöke, egykori elnökjelölt.

Az új START Obama eddigi legjelentősebb, kézzelfogható külpolitikai eredménye lesz. Számos elemző úgy véli: az elnöknek meg kell utólag is dolgoznia tavalyi, bizonyos fokig megelőlegezett Nobel-békedíjáért, és tennie kell a meghirdetett politikája, az atomfegyvermentes világ eszményéért.

Az új START-ot az elmúlt két évtized legjelentősebb fegyverzetcsökkentési szerződésének tartják a világ atomarzenáljának összesen 95 százalékát birtokló két ország között. Igaz, ez inkább létrejöttének tényére, semmint technikai részleteinek tartalmára vonatkozik. 2200-ról fejenként 1550-re csökkenti a telepített, hosszú hatótávolságú robbanófejek, illetve 700-ra a hordozóeszközök számát. Számítási rendszere más, mint a korábbi szerződéseké, ezért a gyakorlatban a leépítés – ami nem követel megsemmisítést – kisebb lehet a látszólag 30 százaléknál. – Azon dolgok egyike (az új START), ahol a kudarcnak nagyobb lenne a jelentősége annál, mint amennyit ténylegesen eredményez – állítja George Perkovich, a Carnegie Alapítvány leszerelési szakértője.

Fegyverzetcsökkentési szerződések:

START I (1991): felenként legfeljebb 6000 robbanófej, 1500 hordozóeszköz. Tavaly hatályát vesztette.

START II (1993): aláírták, de nem lépett hatályba.

(START III: tárgyalások folytak róla, de alá sem írták.)

SORT, illetve moszkvai szerződés (2002): legfeljebb 2200 robbanófej. Ez a megállapodás két év múlva veszíti hatályát. Gyenge követelményrendszere miatt egyáltalán nem tartják erős szerződésnek.

John Kerry még szenátorként 2010-ben. Nem tudtak minden megfigyelési és adatgyűjtési akcióról
John Kerry szenátor szerint ez a következő fejezet „a nukleáris fegyverekkel való küzdelemben”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.