Elborzasztó „szájkosártörvény”

Az Európai Unió a magyarhoz hasonló médiatörvényt még soha sem látott – írja szerdai számában a legnagyobb példányszámú olasz politikai napilap, a Corriere della Sera.

A tegnapi olasz újságok szinte mindegyike „szájkosártörvényként” utal a magyar médiatörvényre. Hírt adtak és egy képet is megjelentettek az egyetemisták hétfői, a Szabadság téren rendezett tüntetésről.

A Corriere della Serát az lepi meg, hogy a magyar sajtót elnémítani próbáló szabályozást az európai elnökség fél évének előestéjén hozta a parlament. Beszámol az új sajtótörvény elfogadását követő magyarországi és külföldi tiltakozásokról, megemlítve, hogy a demokratikus világban elképzelhetetlen intézkedés az EU-t is zavarba hozta.

„Szájkosártörvény Magyarországon, a jobboldal cenzúrázza a sajtót” – ezzel a címmel közöl írást a római La Repubblica. Az újság szerint „a kormány válaszolt a kritikákra azt állítva, hogy a törvényre az ósdi sajtószabályozás reformja miatt volt szükség”. Az Il Messagero azt hangsúlyozza, hogy „a válságellenes intézkedések rohama, a sajtószabadsággal szembeni fordulat és ellentmondásos törvényi intézkedések érezhetően csökkentették Magyarországon a konzervatív kormány támogatottságát”.

Tovább színesíti a palettát a torinói La Stampa, amely arról ír, hogy a magyar kormány megelégelte „a rádió és tévé hatalmát”. – Normális időkben ez egyszerűen egy rossz törvény lett volna. Most, kilenc nappal az Európai Unió történetének első magyar elnöksége előtt viszont a legjobb esetben is nagy nyugtalansággal bíró névjegy –idézi a lapot az MTI. A torinói napilap Brüsszelben kérdezte a magyar uniós elnökséget bemutató Martonyi Jánost. A külügyminiszter a törvény szövegének figyelmes elolvasását javasolta a La Stampa újságírójának, hozzátéve, hogy akkor kritizálja az elnökséget, „ha a dolgok nem mennek rendben, de ne a priori”. – Jó válasz. De az, hogy meggyőző is lenne, az már egy másik történet – válaszolta cikkében a La Stampa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.