Címlapon üzent a Gazeta Wyborcza

„Szolidaritásunkat fejezzük ki a magyar médiával, amelyet Orbán miniszterelnök el akar hallgattatni” – ez a magyar nyelvű mondat szerepelt tegnap a Gazety Wyborcza lengyel napilap címlapján. A lengyel fordítást csak alatta, kisebb betűkkel közölték.

A sorok felett piros-fehér-zöld lénia díszítette az oldalt, jobbra pedig egy Orbán Viktorról készült karikatúra volt látható.

– Orbán egykor a szabadságért harcoló magyar demokratikus ellenzék tagja volt. Most miniszterelnökként olyan törvénnyel fojtja el e szabdságot, amely szájkosarat tesz a független sajtóra. Orbán Magyarországa Lukasenka Fehéroroszországának útjára lép. A szájkosártörvények – bármilyen megalapozottak legyenek is – mindig és mindenütt sértik a jogállamot, megsemmisítik a demokráciát, jogaitól fosztják meg a társadalmat – ez a legfőbb üzenete annak a jegyzetnek, amelyet Adam Michnik, a Gazeta Wyborcza tekintélyes főszerkesztője írt lapjába. A cím („Magyar barátaimhoz”) Adam Mickiewicz lengyel költő híres verse címének parafrázisa („Muszka barátaimhoz”).

Michnik sajnálkozva írja: soha nem gondolta volna, hogy Orbánt kell emlékeztetnie Thomas Jefferson szavaira, miszerint ha döntenie kellene arról, hogy kormány legyen sajtó nélkül, vagy sajtó kormány nélkül, úgy tétovázás nélkül az utóbbit választaná. A lengyel szerkesztő, aki valaha éveket ült az államszocialista rendszer börtöneiben, emlékeztet: pár éve a jobboldali lengyel kormánykoalíció fellépett a független sajtó és a jogállam ellen, illetve ijesztgette a társadalmat. – Ezek a politikusok két évvel később piros lapot kaptak a lengyelektől. Azt kívánjuk magyar barátainknak, hogy hasonló sors várjon jelenlegi kormányukra – írta. Michnik rövidke jegyzetében Bibó Istvánt is idézi, aki szerint megtörténhet, hogy az államhatalom szervei teljességgel elveszítik politikai, erkölcsi és jogi hitelességüket, s ekkor ennek megfelelően kell fellépni.

De ez a lehetőség Bibó szerint a magyar társadalom totális erkölcsi csődjéhez vezet. Michnik írását befejezve azt írja: reméli, hogy a magyar demokrácia ezt nem engedi meg. Jacek Pawlicki, ugyanezen lap másik kommentátora azt írja, „Európa vastag bőrt növesztett” és eddig elviselte a magyar kormányzat „összes bizarr lépését, amelyek a demokratikus intézmények tekintélyét csökkentették”. Európának ugyanis az euró válsága sokkal fontosabb. A lengyel szerző szerint a tíz évvel ezelőtt Ausztria ellen életbe léptetett szankciók groteszkek voltak, de valaki végre megmondhatná Orbánnak: Viktor, hibázol!

A magyar médiaviszonyokról beszámol a lengyel jobboldali sajtó is. A Fakt bulvárlap szerint az Orbán-kormány bevezeti a cenzúrát, míg a jobboldali Rzeczpospolita beszámolójának azt a címet adta: „A kormány szerkeszti a tv-műsort.” Mármint Magyarországon.

A beragasztott szájú budapesti tüntetőkről készült kép bejárta a világsajtót
A beragasztott szájú budapesti tüntetőkről készült kép bejárta a világsajtót
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.