Pletykált, de restelli magát a brit miniszter

David Cameron és Nick Clegg év végi sajtótájékoztatóját a liberális demokraták legfajsúlyosabb személyiségének meggondolatlansága, illetve a hóhelyzet „térítette el”.

A Downing Street 10.-ben rendezett keddi sajtótájékoztatón az egység látszatát kívánta kelteni David Cameron kormányfő és helyettese, Nick Clegg. A Nagy-Britannia stabilitása érdekében egymásra utalt két politikus legfontosabb feladata a sürgősségi kárelhárítás volt.

Különös módon éppen a kormány legeszesebbnek tartott tagja, az ellenzéki politikusként még pénzügyi messiásként tisztelt Vince Cable dőlt be a The Daily Telegraph álriportereinek. A lap munkatársai „egyszerű” anyáknak álcázva keresték fel az üzleti életért felelős minisztert twickenhami képviselői irodájában, és aggodalmukat fejezték ki a jóléti rendszerben bevezetett szigorítások miatt. A beszélgetés során Cable elpletykálta, hogy a toryk és libdemek állandó küzdelemben állnak egymással, és egyes politikai döntéseket „ügyetlenül” hajtottak végre.

Cable külön kitért a bankokkal kapcsolatos vitára a koalíciós partnerek között. Míg a liberális demokraták a kemény fellépés hívei, a konzervatívok csínján bánnak a Cityvel. A legnagyobb fi gyelmet az a megjegyzés kapta, amely szerint képes a „nukleáris opciót” alkalmazni, azaz kihúzni a szőnyeget a koalíciós kormány alól, ha a konzervatívok „túl nagy nyomást helyeznek rá”.

Magán a Downing Street-i sajtóértekezleten a két vezető elmondta, hogy a reggeli kormányülésen Vince Cable bocsánatot kért, és „őszintén restelli magát”, amire „minden oka megvolt”. Cameron és Clegg többször is megismételte, hogy együttműködésük kitűnő, de „ha mindenben egyetértenének egymással, ugyanahhoz a párthoz tartoznának”.

A konzervatívok és libdemek várhatóan a következő választáson is külön pártként indulnak, de „közösen védik meg az elért eredményeket”. Az elmúlt több mint hét hónap munkáját David Cameron „mentő misszióként” értékelte. Nagy-Britannia Írországhoz és néhány dél-európai országhoz hasonlóan „veszélyzónába” került, a Munkáspárttól örökölt rekord költségvetési hiány miatt. A gyors és hatékony intézkedéseknek köszönhetően új lendületet sikerült adni a gazdaságnak.

A kormányfő „nem elbizakodott”, de úgy érzi, ha 2011 kemény év is lesz sokak számára, az emberek igénylik a hosszú távra szóló intézkedéseket. A koalíció a gazdaságin kívül szociális válságintézkedések bevezetésére is kényszerül, nem riadva vissza a kellemetlenségektől sem az igazságosság, a nyitott és liberális társadalom megvalósítása érdekében.

David Cameron „frusztráltnak” nevezte magát az elhúzódó közlekedési káosz miatt, noha az egy óra alatt lehullott 15 centiméteres hótömeget „kivételesnek” minősítette. A kormányülés részletesen foglalkozott a Heathrow repülőtéren kialakult méltatlan állapotokkal. Időközben megtisztították a második kifutópályát, és enyhítették az éjszakai repülési korlátozásokat, így csütörtök reggeltől várhatóan megkezdődhet a forgalom helyreállítása. A közlekedési miniszter felajánlotta a Heathrow-t üzemeltető BAA-nek a katonaság segítségét, de a spanyol Ferrovia tulajdonában lévő vállalat saját megítélése szerint „elég izomerővel” rendelkezik. Karácsony második napjáig amúgy nem lehet az időjárás enyhülésére számítani.

Clegg és Cameron a sajtótájékoztatón. Nem mindenben értenek egyet
Clegg és Cameron a sajtótájékoztatón. Nem mindenben értenek egyet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.