Mégsem bukott meg a cseh kormány

Václav Klaus államfő hárította el tegnap a cseh kormányválságot. Az elnök kora délután a Hradzsinba kérette a három kormánypárt vezetőjét, és két és fél órás győzködés után a legkisebb kormánypárt, a Közügyek (VV) elnöke is beadta a derekát, és megígérte, hogy nem támogatják az ellenzéki szociáldemokraták (CSSD) bizalmatlansági indítványát. Bohuslav Sobotka, a CSSD ügyvezető elnöke szerint a cseh elnök túllépte a hatáskörét, és a hárompárti koalíció negyedik tagja lett.

Az egyre indulatosabb koalíciós vitát a Mladá fronta Dnes cseh napilap robbantotta ki, amikor közölte a pályázati pénzekről döntő Állami Környezetvédelmi Alap igazgatójának vallomását. E szerint a Petr Necas kormányfő vezette Polgári Demokrata Párt (ODS) minisztere és több tanácsadója nyomást gyakorolt rá, hogy az egyes beruházások esetén a valós költségeknél jóval magasabb összeget állapítson meg, majd a pénz egy részét különböző csatornákon keresztül a pártkasszába utalják. A prágai víztisztító korszerűsítésére szánt összegből például félmillió koronával (ötmillió forint) hízott volna az ODS számlája – állította az igazgató.

A korrupció gyanújába keveredett környezetvédelmi miniszter benyújtotta a lemondását. A Közügyek vezetősége ragaszkodott az országos rendőrfőkapitány menesztéséhez is, mire Petr Necas kormányfő azt üzente, hogy akkor mondjon le a belügyminiszter is. Ezután lépett közbe Václav Klaus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.