Hat év az iráni rendezőnek

Hat év börtönbüntetésre ítélte egy teheráni bíróság Dzsafar Panahi, nemzetközileg is elismert iráni filmrendezőt. Emellett megtiltották neki, hogy az elkövetkező húsz évben filmet forgasson, forgatókönyvet írjon, elhagyja Iránt vagy interjút adjon külföldi sajtóorgánumnak – jelentette be Faride Kejrat, a férfi ügyvédje tegnap.

Panahi az iráni kulturális és értelmiségi körök egyik legelismertebb alakja, aki a 2009-es elnökválasztáson aktívan támogatta a Mahmud Ahmadinezsad ellenében indult elnökjelöltet, Mir Hosszein Muszavit. Legutóbbi alkotásait rendre betiltották Iránban (mert a rendező nem volt hajlandó átvágni a cenzorok kérésének megfelelően), miközben azok nemzetközi fesztiválokon díjakat söpörtek be.

Pályán kívül című filmje például elnyerte az Ezüst Medvedíjat a 2006-os berlini filmfesztiválon. A kedves, humoros, de az iráni rendszert keményen bíráló alkotás olyan iráni lány focidrukkerekről szól, akik magukat fiúknak maszkírozva próbálnak bejutni az Irán–Bahrein világbajnoki selejtező mérkőzésre. Iránban csak férfiak látogathatják a stadionokat, és a rendezőt saját lánya ihlette meg a film elkészítésére, aki maga is titkon osont be egy focimérkőzésre. Panahit egyébként meghívták a februárban tartandó 61. Berlinale zsűrielnökének is.

Panahi mostani kálváriája 2009 nyarán, az elnökválasztás utáni zavargások alatt kezdődött, amikor azért tartóztatták le, mert ellenzéki megmozdulásokon vett részt. Nemsokkal később elengedték, de az útlevelét bevonták. Idén márciusban ismét letartóztatták feleségével és lányával együtt, őket később kiengedték. A kínzásokról hírhedt Evin börtönben töltött több hónapot, anélkül, hogy vádat emeltek volna ellene. Körülményei elleni tiltakozásul májusban éhségsztrájkba kezdett. Ekkor éppen a cannes-i filmfesztiválon kellett volna zsűriznie: a megnyitón egy üresen hagyott szék szimbolizálta az iráni rendezővel érzett szolidaritást. Május végén 200 ezer dollár óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Tegnap végül az iszlám köztársaság elleni propaganda és a nemzetbiztonsági érdekeket sértő tevékenységek miatt ítélték el. Panahin kívül Mohammad Raszulov ellenzéki filmrendező is hat évet kapott.

Panahi példátlannak nevezte az elleni folytatott eljárást egy még augusztusban készült interjúban. Az AFP-nek azt mondta, a cenzúrávalmár eddig is együtt kellett élni, de ez az első alkalom, hogy egy filmkészítőt eltiltottak hivatása gyakorlásától és bebörtönöztek. Panahi – aki az iráni film „új hullámának” jelentős képviselője –úgy véli, a rendszer tudatosan veszi célba a művészeket. Az 50 éves rendező szerint egyértelmű a rendszer akciójának üzenete: „Megbánja, aki nem úgy gondolkozik, ahogy mi!”

Pedig a teheráni vezetés azzal sem vádolhatja, hogy amerikai kém lenne. Panahi nemcsak az iránitól, hanem mindenféle hatalomtól független akar maradni. 2003-ban megbilincselték a New York-i JFK repülőtéren, és visszaküldték Hongkongba, mert nem hagyta, hogy az amerikai bevándorlási tisztviselők lefotózzák és ujjlenyomatát beszkenneljék. Novemberben a tárgyalásán pedig szenvedélyes nyilatkozatot tett, amely szerint szereti a hazáját, és nem akar más országban filmeket készíteni. „Az engem ért igazságtalanságok ellenére kijelentem, hogy iráni vagyok, a hazámban maradok, és itt is akarok dolgozni. Szeretem a hazámat, és ezért a szeretetért keményen megfizettem, de szívesen megfizetem még egyszer” – mondta Panahi saját védelmében.

Pahani az értelmiségi körök egyik legelismertebb alakja
Pahani az értelmiségi körök egyik legelismertebb alakja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.