Éjjel-nappal hódít majd az Oprah-tévé

Volt a liba hangja a Malac a pácban című filmben, Sofia a Spielberg rendezte Bíborszínben. Amerika egyik legbefolyásosabb médiaszemélyisége a neki szentelt OWN-csatornával nyit új fejezetet a televíziózás történetében. Nincs megállás, beveszi Kanadát is.

Larry King, pardon, hamarosan Piers Morgan a CNN főműsoridejében? Az is valami? 2011. január elsején nemcsak új év kezdődik, hanem új fejezet az amerikai tévézésben.Oprah Winfrey, az óceán ezen oldalának egyik legbefolyásosabb médiaszemélyisége – aki állítólag egymillión felüli szavazatot hozott Barack Obamának, most pedig felparancsolta Charles Dickens két klasszikusát a könyváruházak sikerlistáira – éjjel-nappal műsort adó, saját csatornával jelentkezik.

Az OWN – azaz OprahWinfrey Network, de az angol betűszó a „saját” jelentést is kiadja – 80 millió amerikai háztartásban lesz látható. Kábelen és műholdon a vergődő Discovery Health Channel helyére kerül a csatornakiosztásban. Sőt Kanadára is átterjed a show: a határ északi oldalán a Vivát keresztelik át „Oprah” kedvéért.

A hangsúlyosan életmód-, illetve társadalmi kérdéseknek szentelt 24 órát persze a mégoly lehengerlő főszereplőnő sem tudja majd egymaga kitölteni. Olyanok sietnek a segítségére a megcélzott nézői csoport, a 25 és 54 közötti nők kanapéhoz láncolásában, mint Sarah Ferguson (aki már nem yorki hercegné, de viszi tovább a címet), Shania Twain kanadai country-pop énekesnő vagy – egy epizód erejéig – Condoleezza Rice, George W. Bush egykori külügyminisztere. (Winfrey és Rice számos tulajdonságukban osztoznak. A „mély délről” származó, egyidős afroamerikai hajadonok, és mindkettejük keresztneve ferdítés – helyesírási hiba, illetve kiejtési nehézségből adódó hangzócsere – eredménye. A bibliai név helyesen Orpa, ám ez nehezen jött a rokonok nyelvére.)

„Winfrey átállása a hagyományos sugárzásról a kábelre fordulópont a televíziós iparág számára: ez az első alkalom, hogy egy beszélgetőműsor házigazdája átvesz egy teljes csatornát. A tét aligha lehetne nagyobb. Olyasvalakinél, aki szinte minden vállalkozásban, amelybe csak beszállt, hatalmas sikereket aratott, az OWN lehet a végső próbatétel” – írta a The New York Times. – Állok elébe a kritikusoknak. Fel vagyok készülve a fejüket csóválókra, a „na, ugye megmondtuk”-ozókra –így Winfrey.

Most jön Oprah Winfrey befolyásának végső próbája
Most jön Oprah Winfrey befolyásának végső próbája
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.