Rendőrökkel jött az áremelés

Rohamrendőröket küldött a teheráni kormány a hétvégén a főváros közlekedési csomópontjaira és a benzinkutakhoz, miután vasárnap életbe lépett az energia- és élelmiszerárak támogatásának jelentős csökkentését előirányzó kormányrendelet. Az üzemanyagárak megnégyszereződtek, ennek ellenére úgy tűnik, hogy az irániak az első napokban belenyugvással veszik tudomásul az áremelést. Igaz, kompenzációul a teheráni vezetés kétszer 80 dollárt utal át az állampolgároknak, hogy az első két hónapot átvészeljék.

„Hogy boldogok-e az emberek? Hát persze, az iráni nép mindig örül a magas áraknak” – mondta egy teheráni benzinkutas a Reutersnek, és felhúzott szemöldökével hangsúlyozta a szavaiban rejlő szarkazmust. Az új rendszer szerint a jegyre kapható benzint, a havi 60 literes kvótát az autós literenként 40 dollárcentért veheti meg, az eddigi 10 cent helyett, a kvótán felüli mennyiség literje pedig mostantól 70 cent az eddigi 40 helyett. „A magas árak miatt nem tudok többet autózni. A tömegközlekedés nem jó, így a legtöbb embernek nem lesz könnyű. Az lesz a legjobb, ha otthon maradok” – panaszolta egy 56 éves teheráni sofőr.

Az autósok már három hónapja készültek arra, hogy emelés lesz, amely része Mahmud Ahmadinezsad elnök gazdaságpolitikájának, azaz a szubvenciók fokozatos elvonásának. Az állami támogatás túlzott arányát már évek óta próbálja mérsékelni a teheráni vezetés, ám eddig óvatoskodtak: a gazdasági stabilitás megroppanása az egész rendszert magával ránthatja. 2007-ben zavargások törtek ki az olcsó benzin adagolásának hírére, és a dühös tiltakozók felgyújtottak több tucat töltőállomást. A mostani lépésre feltehetően az Iránt sújtó ENSZ-szankciók gazdaságot érintő hatása miatt is szükség volt.

Zavargásokról, összetűzésekről eddig nem érkezett hír, de a következő hetekben az áram, a víz és a gáz díja háromszorosára-ötszörösére nő, a fogyasztástól függő skálarendszer szerint. Teherán évi 100 milliárd dollárt költ szubvenciókra. A támogatási rendszert öt év alatt akarják teljesen felszámolni. Közgazdászok attól is tartanak, hogy az áremelés inflációhoz vezet, amely már most 10 százalék körül lehet a Reuters szerint.

Eközben ismét a külpolitika lett az Ahmadinezsad és bírálói közötti küzdelem színtere. Az iráni parlament nemzetbiztonsági és külügyi bizottsága azt javasolta vasárnap, hogy az ország szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Nagy-Britanniával, miután a brit nagykövet bírálta Irán emberjogi politikáját. Ha a határozatot az iráni parlament és még egy felülvizsgáló intézmény elfogadja, akkor a kormány kénytelen lesz leépíteni kapcsolatait Nagy-Britanniával – éppen akkor, amikor az új iráni külügyminiszter „pozitív kapcsolatokat” szorgalmazott az Európai Unióval.

Az iráni parlament elnöke, Ali Laridzsani több éve riválisa a köztársasági elnök Ahmadinezsadnak, 2005-ben ellenfelek voltak az elnökválasztáson. Laridzsani bírálta az elnököt, amiért Ahmadinezsad a múlt héten váratlanul, egy afrikai hivatalos látogatás alatt felmentette tisztségéből Manusehr Mottaki külügyminisztert. Mottakit Laridzsani szövetségesei között tartják számon.

A leváltott miniszter és az államfő viszonya már hosszabb ideje feszült volt. Néhány hónappal ezelőtt Mottaki határozottan fellépett Ahmadinezsad terve ellen, hogy saját megbízottakat küldjön Teherán számára kulcsfontosságú helyekre: a Közel-Keletre, Afganisztánba és a Kaszpi-tenger körüli országokba. A párharcot akkor a külügyminiszter nyerte, mert sikerült elérnie, hogy Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője őt támogassa.

Teheráni benzinkút. Négyszeres üzemanyagárak várják az autósokat
Teheráni benzinkút. Négyszeres üzemanyagárak várják az autósokat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.