Búcsúzik a Kennedy-klán

Hatvanhárom éve először fordul elő, hogy Amerika vezető politikai dinasztiája nincs jelen az országos politikában.

Talán csak az amerikai politika legavatottabb ismerői rakták össze fejben az elmúlt hetek látszólag jelentéktelen két hírét: januártól David Cicciline lesz a kis Rhode Island állam egyik kongresszusi képviselője, egy bizonyos Richard Bloom pedig a kaliforniai Santa Monica polgármestere. Pedig e fejleményekre akár egy könyv utolsó fejezetét is lehetne építeni, amelynek a címe az volna: A Kennedy-klán tündéklése és bukása.

Patrick Kennedy 43 éves kongresszusi képviselő, a jelenlegi „béna kacsa” törvényhozás távozó tagja búcsújával 63 éve most először fordult majd elő, hogy Amerika vezető és a Demokrata Pártot erősítő politikai dinasztiája nem lesz jelen az országos politikában. – Ez a család valamikor az elnöki tiszttel, valamint két szenátori székkel rendelkezett. Elég drámai bukás ez, a liberalizmus hanyatlásának jelképe – nyilatkozta Darrell West, a Brookings Intézet kutatója a The New York Timesnak. Ross Baker, a Rutgers Egyetem professzora úgy véli: nem mintha a Kennedyk nélkül nem maradna fent az USA politikai rendszere, de volt valami megnyugtató az eddigi folytonosságban.

John F. Kennedy, az USA legendás későbbi elnöke 1947-ben, még harmincéves kora előtt jutott fel a Capitoliumra Massachusetts egyik képviselőjeként. Majd az új-angliai állam szenátora lett, csakúgy, mint két fi vére (a hozzá hasonlóan meggyilkolt) Robert („Bobby”), illetve Edward („Ted”) Kennedy New Yorkban, valamint ugyancsak Massachusettsben.

Edward fiáról, a betegségekkel, életvezetési gondokkal küszködő Patrickról azt tartják: sosem tudott kilépni apja – és végső soron a fölé tornyosuló – történelmi dinasztia árnyékából. Ismerői a szenátor tavalyi halálának tudják be, hogy nem is indult újabb mandátumért az idei választásokon. Egy ideig szó volt róla, hogy Caroline Bouvier Ken nedy, „JFK” lánya indulna Hillary Clinton – a külügyminiszterségével megüresedett – szenátori helyéért, de végül személyes okokra hivatkozva visszalépett.

Ehhez a családtörténethez képest – amely azzal indult, hogy a „nagy fivérek” apja, Joseph Kennedy a New Deal idején a szövetségi tőzsdefelügyelet első elnöke, a második világháború alatt pedig az USA londoni nagykövete volt – igazán méltatlan Santa Monica önkormányzati képviselőjeként az egyik legutolsónak lenni a sorban. Bobby Shriver, a fivérek unokaöccse eddig legalább a kaliforniai város (igaz, jobbára névleges) polgármestere volt. Húga, Maria pedig még két hétig kormányzófeleség Kaliforniában, Arnold Schwarzenegger nejeként.

John, Robert és Edward Kennedy egy 1960-ban készült fotón
John, Robert és Edward Kennedy egy 1960-ban készült fotón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.