A Benes-dekrétumokat kerülte a bajor kormányfő

Először járt hivatalos látogatáson Prágában a bajor miniszterelnök. A Benes-dekrétumok azonban nem kerültek szóba, emiatt bírálta a találkozót a szudétanémetek vezetője.

Horst Seehofer személyében először járt hivatalos látogatáson Prágában bajor miniszterelnök. A cseh kormányfő tegnap áttörésnek, vendége pedig történelmi jelentőségűnek nevezte a kétnapos csehországi vizitet. Petr Necas miniszterelnök szerint a közös múlt megítélésében ezúttal sem értettek egyet – ám nem ezzel, hanem azokkal a gazdasági és más időszerű kérdésekkel foglalkoztak, amelyeket mindkét fél lényegesnek tart.

– Csehország egyik legfontosabb partnere Németország, a kivitelünk egyharmada éppen a szomszédos bajor tartományba irányul. Végre sikerült a hivatalos bajor–cseh politikai kapcsolatokat is kimozdítani a holtpontról, és ezáltal újabb jelentős fejezetet nyitottunk a cseh–német megbélési folyamatban –hangsúlyozta a vendéglátó kormányfő.

A bajor miniszterelnök is fontosnak tartotta a szomszédos régiók együttműködésének további gyarapítását. Ígéretet tett arra, hogy kivizsgálják azokat a prágai panaszokat, amelyek szerint főleg a bajor idegenrendészet tagjai gyakran indokolatlanul zaklatják a cseh állampolgárokat. – A német és cseh rendőrök ezentúl együtt járőrözhetnének a határ menti területeken. Így is csökkenthetnénk a vitás esetek számát – tette hozzá Horst Seehofer.

Munkavacsorán látta vendégül vasárnap este Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter a bajor küldöttséget. A delegáció tagja volt Bernd Posselt, az Európai Parlament képviselője, a második világháború után a Benesdekrétumok alapján Csehszlovákiából, a szülőföldjükről elüldözött szudétanémetek bajtársi szövetségének szóvivője is. Aki a Deutsche Welle rádióban elégedetlenségének adott hangot, hogy a Benes-dekrétumok és a szudétanémetek kárpótlásának ügye nem került szóba. Posselt nem vett részt a cseh kormányelnökkel lezajlott tárgyaláson.

Horst Seehofer tegnap ellátogatott a szudétanémet bajtársi szövetség prágai információs irodájába is. – Ez már nem a hivatalos program része, és magánidejében a bajor miniszterelnök Prágában is azt tesz, amit akar – válaszolta az újságírók kérdésére Petr Necas.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.