Szaharov-díj: üres szék

Üres maradt Guillermo Farinas, az Európai Parlament (EP) szabadságjogi Szaharov-díjával kitüntetett kubai ellenzéki széke a szerdai strasbourgi ünnepségen, mert a havannai hatóságok nem adtak neki kiutazási engedélyt.

Jerzy Buzek, az EP elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy levelet intéztek Raúl Castro kubai államfőhöz az engedély érdekében, de nem kaptak választ.

A kubai politikai foglyok szabadon engedéséért idén 135 napos éhségsztrájkot folytató Farinasnak októberben ítélte oda az EP az idei Szaharov-díjat, két héttel azután, hogy a Nobel-dékedíj-bizottság a bebörtönzött kínai másként gondolkodót, Liu Xiaobót jutalmazta. Miként egy hete az oslói ünnepségről hiányzott Liu és felesége, most a strasburgi díjátadásról Farinas és rokonsága kényszerült távol maradni.

Az EP először 1988-ban ítélte oda az 50 ezer euróval járó Szaharov-díjat, azóta Farinas már a harmadik díjazott kubai ellenzéki: 2002-ben Osvaldo Paya, az emberi és gyülekezési jogokat rögzítő Varela-terv aláírásszervezője, 2005-ben pedig a bebörtönzött ellenzékiek közeli hozzátartozóiból szerveződött Aszszonyok Fehérben csoport kapta az elismerést.

A tegnapi ünnepségen bejátszották a díjazott videoüzenetét, amelyben azt kérte az EU-tól, hogy maradjon határozott a kubai vezetéssel szemben, így a szigetországgal folytatott párbeszédét az emberi jogok alakulásától tegye függővé.

A 48 éves Farinas, a kubai hadsereg egykori katonája pszichológusi végzettséget szerzett. A hivatalos kubai sajtó szerint kötekedő, erőszakos természete miatt több ízben is megjárta a rendőrséget, így köztörvényesként el is ítélték, majd ellenzékivé avanzsált a külföld (az Egyesült Államok) zsoldjában. Farinas 23 ízben kezdett éhségsztrájkba. Legutóbb februárban az éhezésbe belehalt Orlando Zapatától vette át a tiltakozásnak ezt amódszerét. Lakóhelyén, Santa Clara egyik kórházában hetekig infúzióval tartották életben. Akcióját csak akkor adta fel, amikor Raúl Castro ígéretet tett a kubai egyháznak a 2003 tavaszán elítélt, 75-ökként elhíresült ellenzékiek közül még börtönben tartott 53 fogoly szabadon bocsátására. Több mint negyvenen azóta távozhattak Spanyolországba.

Üres szék kubai zászlóval
Üres szék kubai zászlóval
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.