Elnézték a koszovói bűnöket?

Szervkereskedelemben lehet érintett a koszovói kormányfő – állítja az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) nyilvánosságra került jelentése.

A vasárnapi parlamenti választásokon aratott győzelmével kormányfői székét megőrző Hashim Thaci visszautasítja a vádakat. A jelentés szerzője, Dick Marty szerint Thaci a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egyik parancsnokaként vett részt szerb foglyok, megtévesztett koszovói albánok és külföldi – főként a volt Szovjetunió területéről érkező – személyek átszállíttatásában Koszovóból Albániába, hogy ott az áldozatok szerveit fizető ügyfelekébe ültessék át. A koszovói kormány közölte: minden jogi lépést megtesznek a 65 éves szerző ellen, akinek jelentését ma fogja tárgyalni az Európa Tanács emberi jogi bizottsága.

Hashim Thaci kormányfő a vasárnapi választási győzelmét ünnepli

A korábban svájci ügyészként dolgozó Marty – aki az Európa Tanács megbízásából 2005-ben a CIA titkos börtöneinek vizsgálatával foglalkozott – kétéves adatgyűjtés után elkészített jelentése szerint Thaci egy olyan szervezett alvilági csoportot vezetett – az UCK-n belüli, úgynevezett Drenica csoportot –, amely a szervkereskedelem mellett drogokkal is üzletelt. A szervkereskedelem lebonyolítását az UCK orvosi szolgálatának vezetője, Sarip Mudzsa biztosította, akit Thaci egyik tanácsadójaként tartanak számon. A jelentés az áldozatok számát 2500 főre teszi, akiknek fele koszovói albán volt. – A nemzetközi közösség szemet hunyt a bűntények felett a rövid távú stabilitás érdekében – idézte a Guardian brit napilap Martyt, aki megjegyezte, hogy a szerb hadsereg által elkövetett bűncselekményeket ugyanakkor nagy intenzitással vizsgálják.

Oroszország – amely nem ismeri el Koszovó függetlenségét – az ügy alapos kivizsgálását követeli. A Moszkvában tárgyaló szerb külügyminiszter kijelentette, kormánya nem kíván tárgyalni Thacival. Vuk Jeremics azonban hozzátette: Belgrád továbbra is híve a közvetlen megbeszéléseknek Pristinával.

Koszovó Európa legszegényebb országa. Negyvenöt százalékos munkanélküliség sújtja, az egy főre eső GDP alig 2500 dollár. (Magyarországé 18600 dollár.) Ennek ellenére az alig kétmilliós állam mindennapjait nem az általános szegénység képe határozza meg. Pristinában luxusautók, drága boltok, tömött éttermek sorakoznak. Az ötmilliárd dolláros GDP-vel rendelkező országban elsődleges bevételnek a külföldön dolgozók hazautalása számít. Az összeg elérheti az évi egymilliárd dollárt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.