Bugár Béla: Könyörögni nem fogunk

Az együttműködés pártjaként a Híd vezetősége kész partneri kapcsolatok kialakítására a Fidesszel is, de a vazallusi szerepet elutasítják – nyilatkozta lapunknak Bugár Béla pártelnök.

– Csalódott amiatt, hogy Orbán Viktor pozsonyi vizitje során ismét elkerülte a Híd pártot, és csak az MKP vezetőivel tárgyalt?

– Tudomásul vettük a tényeket. A magyar kormányfő, a Fidesz elnöke jól tudta, hogy készek voltunk a találkozóra, mégis másként döntött. Könyörögni viszont senkinek sem fogunk, de nem értjük az álláspontját.

 

– Miért?

– Elsősorban azért, mert olyan pártot került el, amelyre a legutóbbi képviselőházi választásokon legalább száznyolcvanezer szlovákiai magyar, tehát a többség voksolt, s amelynek a tagjai olyan szlovákok, akik őszintén gondolják a két ország és a két nemzet tényleges megbékélését és együttműködését. Ráadásul jelenleg a Híd képviseli a kormányban és a törvényhozásban a szlovákiai magyarság és más itteni kisebbség érdekeit. Az MKP ebben a megbizatási időszakban parlamenten kívüli politikai tömörülés.

– Orbán Viktor Pozsonyban harmadik kategóriás, vegyes pártként jellemezte a Hidat. Budapesten hallani olyan kormánypárti hangokat is, amelyek szerint behódoló politikájukkal a felvidéki magyarság as szi milá ció ját gyorsítják fel. Mit szól ezekhez a véleményekhez?

– Mi abból a meggyőződésből indulunk ki, hogy idehaza kisebbségpolitikában, régiófejlesztésben és minden más téren csak úgy érhetünk el előrehaladást, ha politikai szövetségeseket találunk a szlovák pártok és politikusok között. Ez a parlamenti matematika. Nem könnyű feladat és folyamat ez, ám csak ez vezethet sikerre. Felelőtlenül hangoskodni, a partvonalról kívülről rikoltozni perszekönnyebb és olykor hatásosabb idehaza is, ám az ilyen megnyilvánulások kútmérgezők, és tovább erősítik a bizalmatlanságot. Egyébként pedig a tamáskodók figyelmébe ajánlom, hogy eddigi erőfeszítéseink eredményeként a parlament már módosította az államnyelvtörvényt, amellyel mi sem vagyunk teljesen elégedettek, viszont sokkal enyhébb, mint az eddig hatályos jogszabály volt. Készül a kisebbségi nyelvtörvény is. A koalíció négypárti, ezért mi is kompromisszumokra kényszerülünk, akárcsak az MKP, amikor a hatalom részese volt.

– Néhány napja azt nyilatkozta, hogy informális megbeszéléseket tartott magyar politikusokkal. Kikkel tárgyalt?

– A közelmúltban nem hivatalos megbeszélésem volt Martonyi Jánossal és Semjén Zsolttal is. A miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy készül olyan koncepció, amely szerint a Híddal másféle kapcsolatot akarnak kialakítani. Mi már többször kijelentettük, hogy az együttműködés pártjaként nincs ellenünkre a Fidesszel való kapcsolat. Ráadásul politikai és szellemi hídszerepre is készek vagyunk elsősorban a két kormány közötti párbeszédben. Ám csak a két párt közötti egyenrangú, partneri kapcsolatot tartjuk elképzelhetőnek. Vazallusi, alárendelt viszony szóba sem jöhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.