Újabb Berlusconi–Fini-csata

Újabb bizalmatlansági szavazással próbál megszabadulni Silvio Berlusconitól egykori szövetségese, a házelnök Gianfranco Fini. A kormányfő ma a parlament két házát igyekszik meggyőzni az alternatíva hiányáról. A képviselőház és a szenátus kedden szavaz.

December 14-én lesz a végső leszámolás pillanata – legalábbis ezt reméli a tavasztól zajló Berlusconi–Fini-küzdelembe belefáradt Olaszország. Az egyik oldalon a Szabadság Népéből (Pdl) kizárt és új pártot alapított Fini és az ellenzék, a másikon a Pdl-t vezető Berlusconi és az Északi Liga. A parlamenti összecsapás eredménye kiszámíthatatlan, és azt se tudni, mi lesz akkor, ha Berlusconi nem szerez többséget. Hiába a miniszterelnök-buktatássalmár szeptemberben is sikertelenül kísérletező Fini bátor lázadása, a balközép ellenzék szombati tömegtüntetésén skandált jelszavak a kiskorú lányokkal „bunga-bungázó” diktátor ellen, miként a bosszút ígérő Berlusconi magabiztossága, a kormányfőbukással járó, előre hozott választásokat egyikük sem akarja. Nem kizárt, hogy a színfalak mögött már megszületett a megoldás – kormányátalakítással. A Fini–Berlusconi-háború nevető harmadikja az Umberto Bossi vezette Északi Liga lehet. Itália kedden ismeri meg az eredményt.

– Győzni fogok – hangoztatja a szenátusban előnyre álló, a 630 tagú alsóházban 314 szavazatot biztosra vevő Berlusconi, aki az ügyészség gyanúja szerint egyenként vásárolja meg a képviselőket. Bizonyíték nincsen, de az kiderült, hogy a Prodi-kormányt 2006-ban megbuktató ellenzékiek a parlamentből ugyan kiestek, de tanácsadókként azóta is havi tízezer eurót kapnak Berlusconi pártjától.

„Nem tudom, mi lesz, de Olaszországban sohasem unatkozunk” – mondta az államfő, Giorgio Napolitano. Ha Berlusconi mégsem kap bizalmat, az elnök feladata lesz felmérni a kormányfő nélkül maradt jobbközép lehetőségeit, átmeneti kormánnyal 2013-ig. Napolitano a parlament feloszlatásáról is dönthet. A lényeg, hogy történjék már valami. Erre vár az egész ország és a római parlament is, mely a jövő évi költségvetést még megszavazta, de december 6-tól szünetelteti munkáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.